Când credeam că ne-am confruntat cu toate formele de demagogie politică și că nimic nu ne mai surprinde, liberalii constănțeni ne-au contrazis. La trei zile după ședința de Consiliu Local Constanța în cadrul căreia s-a discutat despre bugetul municipiului și la care patru dintre cei șase aleși PNL nu au binevoit să se prezinte, liberalii au trimis un comunicat în care își explică indolența.
DEZBATERE CU NOD ÎN PAPURĂ Ei au declarat că „dezaprobă modul în care administrația locală PSD înțelege să organizeze dezbateri pe teme de importanță majoră pentru constănțeni” și că „prin simularea transparenței decizionale se continuă modul arogant marca PSD de a conduce orașul în mod discreționar”. Mai mult, liberalii s-au arătat nemulțumiți de momentul în care a avut loc dezbaterea publică pe tema bugetului municipal, considerând că ea a fost tardivă. „Această dezbatere ar fi trebuit să aibă loc în cadrul comisiilor de specialitate ale Consiliului Local, apoi în plenul Consiliului, nu cu o zi înainte de aprobarea proiectului”, se arată în comunicatul menționat. Adică administrația locală ar fi trebuit să se gândească și la aleșii care au trac sau sunt timizi în fața cetățenilor care i-au adus în poziția în care sunt. Sau, mai bine zis, în opinia aleșilor PNL Constanța, trebuia să se organizeze o dezbatere cu ușile închise, la care constănțeanul de rând să nu poată să își spună opiniile. În realitate, inițiatorii proiectului de buget s-au gândit și la cei mai timizi. De aceea, proiectul de buget a fost supus dezbaterii publice două luni, timp în care orice constănțean (inclusiv consilierii locali) putea să vină cu propuneri și să își spună opinia despre modul în care se împart banii municipalității. Dar, ca să îți exprimi o părere în cunoștință de cauză, trebuie să te intereseze subiectul. Or, în această privință, liberalii au dat dovadă de o nepăsare crasă.
NEMULȚUMIRI În altă ordine de idei, peneliștii au explicat, totodată, ce îi nemulțumește la bugetul municipal pentru 2016. Ei nu sunt de acord cu faptul că programelor sociale li se acordă un procent semnificativ din buget, în detrimentul celor privitoare la dezvoltare. Totodată, nu le convine nici faptul că se alocă prea mulți bani pentru cheltuielile de funcționare. Ne întrebăm, totuși, de ce nu au spus toate aceste lucruri la dezbaterea publică de joi. Chiar dacă întâlnirea a fost „tardivă”, tot aveau posibilitatea de a propune schimbările dorite.
Citește și:
Liberalii, surprinși de bugetul Constanței ca autoritățile de ninsori...