VOT PE LISTE. Crin Antonescu a reuşit, vineri, o primă victorie împotriva principalului contracandidat al său la şefia PNL, Ludovic Orban. În Congresul PNL care avut loc vineri la Palatul Parlamentului, actualul preşedinte al partidului şi, cel mai probabil, viitorul conducător al liberalilor, Crin Antonescu, a reuşit, cu votul deschis al majorităţii liberale, să impună modificarea Statutului partidului după varianta propusă de el, condiţionată de candidatura sa la şefia PNL, modificările vizând alegerea conducerii prin vot pe listă, renunţarea la prim-vicepreşedinte şi la prezenţa lui Călin Popescu Tăriceanu în Biroul Politic Central. Noul statul PNL a aprobat cu 1.083 de voturi „pentru”, 258 „împotrivă” şi 13 abţineri. Astfel, Crin Antonescu va avea toate şansele în partea a doua a Congresului de sâmbătă să iasă, din nou, preşedinte. Mai mult, prin impunerea votului pe listă, Antonescu va căpăta puteri şi mai mari, în condiţiile în care el va putea impune în conducerea partidului pe oricine doreşte. Modificările lui Antonescu mai vizează, printre altele, sancţiuni pentru neplata cotizaţiilor, contribuţii financiare lunare ale filialelor, derogări, clasificarea membrilor în simpatizanţi şi activi. La Congresul extraordinar de vineri au participat în jur de 1.400 de delegaţi, printre care şi omul de afaceri Dinu Patriciu şi fostul preşedinte al PNL Călin Popescu Tăriceanu.
CONTRE. Vechi prieteni şi parteneri în politică, Antonescu şi Orban nu au ezitat să-şi arunce săgeţi, vineri, prin tot felul de acuze voalate. Primul care a atacat a fost Ludovic Orban care a propus desfiinţarea funcţiei de „ţuţer” şi înfiinţarea în formaţiunea liberală a instituţiei „omului lui Claudiu împărat”, care să-i aducă aminte zilnic preşedintelui partidului că nu e zeu, ci e om, criticând în acest fel şi votul pe liste impus de actualul lider. De partea cealaltă, Crin Antonescu l-a ironizat de la tribună pe Ludovic Orban, spunându-i că a conduce partidul cere sacrificii mai mari decât a rata jocuri de bridge sau o horă, dar şi că există „nenorociri mai mari” în România decât aceea de a nu mai fi prim-vicepreşedinte de partid. La rândul său, Viorel Cataramă l-a atacat pe Crin Antonescu, spunând că votul pe liste nu este liberal. În schimb, preşedintele PNL a spus că un partid bine organizat l-ar fi exclus pe Viorel Cataramă, care, „din neglijenţă”, este încă membru al PNL. La „gâtul” lui Antonescu a sărit şi Tăriceanu, care l-a criticat dur pe Crin Antonescu, pentru inconsecvenţă pentru că susţine votul pe liste, precizând că prin discursul său la Congres a încercat să creeze un fel de abureală, de confuzie pentru a justifica Congresul şi Statutul nedemocratic.
CONSTANŢA, ÎMPĂRŢITĂ. Delegaţia judeţului Constanţa a fost împărţită la Congres. Cei mai mulţi dintre reprezentanţii Constanţei, 15 la număr, în frunte cu preşedintele organizaţiei, Gheorghe Dragomir, au optat în favoarea votului pe listă. În schimb, alţi 13 delegaţi constănţeni, printre care s-a numărat şi senatorul Puiu Haşotti, au votat pentru uninominal. Senatorul PNL a declarat că, în opinia sa, Congresul PNL este „în mare măsură inutil”, iar noul Statut, propus de Crin Antonescu, este „nedemocratic şi antiliberal”. El a mai spus că nu poate înţelege de ce Călin Popescu Tăriceanu şi Ludovic Orban nu se află pe lista lui Crin Antonescu.