Liberalizarea preţurilor la energie, o nouă povară pentru români

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Opinii liberale

Liberalizarea preţurilor la energie, o nouă povară pentru români

Politică 23 Martie 2012 / 00:00 292 accesări

CONSECINŢE Preşedintele organizaţiei judeţene Constanţa a PNL, deputatul Gheorghe Dragomir, este de părere că opinia publică trebuie să cunoască efectele pe care liberalizarea preţului la energie le va avea asupra populaţiei, dar şi asupra consumatorilor industriali. „Prima întrebare care se ridică pe această temă: Cum vor plăti românii aceste scumpiri?. Şi nu numai cei din categoriile vulnerabile, ci şi restul românilor care suportă, astăzi, consecinţele unor măsuri de austeritate brutale şi care s-au dovedit inutile”, a spus Dragomir. Liberalul constănţean reaminteşte şi faptul că, în prezent, în România, sunt 8,36 milioane de consumatori casnici de electricitate şi gaze naturale, iar numărul consumatorilor vulnerabili este estimat la aproximativ 1,15 milioane, astfel că aproape 7,2 milioane de consumatori ar urma să suporte majorările de preţ. „În acest context, liberalizarea preţurilor la energie ar trebui să vină împreună cu măsuri care să ducă la creşterea bunăstării populaţiei, deoarece o parte din aceasta este prea săracă pentru a putea suporta aceste preţuri. Considerăm că, în absenţa unor politici care să sprijine mediul de afaceri, să genereze locuri de muncă şi să dea o gură de oxigen economiei, suprapunerea majorărilor de preţuri peste o putere de cumpărare a populaţiei extrem de redusă va genera o nouă spirală descendentă şi, chiar dacă măsurile vor fi aplicate începând cu anul viitor, este nevoie de politici economice luate acum, care să relanseze economia şi să crească nivelul de trai al consumatorilor pentru care plata facturilor constituie o problemă”, a adăugat Dragomir.

PDL, PRINCIPALUL VINOVAT Deputatul PNL a mai precizat că, deşi susţine că este preocupat de importanţa sectorului energetic, „Guvernul PDL nu a demarat, în ultimii patru ani, niciun proiect energetic şi le-a blocat pe cele demarate anterior”. În schimb, spun liberalii, Executivul PDL a încurajat încălcarea liberei concurenţe prin reînnoirea contractelor de energie. „Atragem atenţia că domeniul energiei este cel care poate reorienta România din declin către relansare economică, iar Strategia energetică a USL, lansată încă din toamna anului 2011, porneşte de la această idee. Deşi sistemul energetic românesc este învechit, potenţialul de a atrage investiţii este uriaş. Chiar şi aşa, investitorii întârzie să apară pentru că sistemul este controlat de stat, iniţiativa privată este marginalizată, reglementările sunt neatractive, iar preţul energiei este stabilit de o autoritate pseudo - independentă”, a mai spus Gheorghe Dragomir.

REDEVENŢE Despre „băieţii deştepţi” din contractele de energie a vorbit şi fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian (PNL), care a declarat că soluţia eliminării acestora de pe piaţă este negocierea redevenţelor. „Guvernul Boc, în 2010, a modificat ordinul prin care se interzicea categoric reînnoirea unor astfel de contracte. Guvernul Boc, prin acte normative, a permis reînnoirea contractelor, ceea ce înseamnă că statul pierde câteva sute de milioane de euro. Nu pot face o socoteală exactă, pentru că piaţa evoluează, dar vorbim de sume care merg până la un miliard de euro”, a declarat vicepreşedintele PNL.



12