NEMULŢUMIRI În ultima perioadă, Uniunea Social-Liberală a trecut prin momente delicate. Este greu să ţii în frâu două partide aflate la putere, ai căror lideri sunt oameni cu caractere puternice şi cu responsabilităţi mari. De data asta, ultimele declaraţii ale copreşedintelui USL, Crin Antonescu, pun pe jar coaliţia de guvernare. Liderul PNL a apreciat, vineri, că Victor Ponta a vorbit în numele procurorului general, ceea ce „este inacceptabil“: „Şeful statului nu se lasă mai prejos, intervine şi, foarte apăsat, într-un stil caracteristic, acuză, desigur, cu totul disproporţionat, intervenţia primului-ministru, dar ţine să ne informeze că a pus mâna pe telefon, l-a sunat pe procurorul general şi, folosind o formulă cu o încărcătură simbolică intrată deja în folclorul politic, i-a spus: „nu e bine, domnule procuror general”. La fel de inacceptabil“. Antonescu spune că el încă mai speră că „a fost doar o greşeală“.
USL MERGE MAI DEPARTE Liderul liberal dă însă asigurări că are încă planuri majore cu liderul social-democrat: „Am, în orice caz, împreună cu Victor Ponta obligaţii şi responsabilităţi majore în prezent, azi, ca şi mâine. Ponta trebuie să ştie că oricine, nu doar Băsescu, oricine încearcă să intimideze, să influenţeze sau să controleze procurori sau instanţe în România va avea în mine un adversar la fel de hotărât, la fel de determinat precum l-a avut Băsescu în toţi aceşti ani“. În calitatea sa de preşedinte al Senatului, Antonescu a declarat că va cere ca în acest for legislativ să se organizeze „o dezbatere serioasă despre starea justiţiei“, el apreciind că, „de ce nu“, s-ar putea ajunge şi la un pact naţional pentru independenţa justiţiei, cu criterii, obligaţii şi reguli.
REACŢIILE Declaraţiile lui Antonescu nu au rămas fără ecou, aşa cum era de aşteptat. Primul a fost Victor Ponta, care a refuzat să-i răspundă în public colegului de alianţă, spunând doar că vrea să facă eforturi să păstreze USL unită: „Eu vreau să avem linişte şi să realizăm ceea ce cer oamenii, să creăm locuri de muncă“. Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a apreciat însă că atacul lui Antonescu la adresa premierului este unul incorect. În opinia lui, astfel de declaraţii pun USL într-o situaţie foarte sensibilă şi dificilă, iar această „căutare disperată“ de voturi îl face pe Antonescu să greşească fundamental. Preşedintele PC, Daniel Constantin, apreciază că s-a ajuns „într-o situaţie incredibilă“, ca anumiţi parteneri din USL „să stea la pândă, să atace pentru a capitaliza politic pe seama declaraţiilor celuilalt“, el opinând că este nevoie, „de urgenţă“, de o reuniune a USL. Şi vicepremierul Liviu Dragnea a fost întrebat cum comentează faptul că preşedintele PNL a spus că cine încearcă să controleze justiţia îi este adversar. Dragnea a spus că observă că senatorul liberal vorbeşte în numele justiţiei: „Eu am un singur comentariu acum: că între cele 7,4 milioane de români care au spus „Da” la referendum, inclusiv în beneficiul domnului Antonescu, şi cei care îi hăituiau şi îi alergau pe uliţe, eu îi aleg pe oameni“. Senatorul PSD Mircea Geoană a apreciat că liderul PNL s-a „trezit“ să spună că îi place independenţa justiţiei, după ce ani de zile a atacat magistraţii şi a acuzat DNA că face dosare doar liberalilor.