Libertatea internetului, în pericol!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Un complot malefic

Libertatea internetului, în pericol!

Monden 17 Aprilie 2012 / 00:00 353 accesări

AMENINŢAREA CENZURII Deschiderea şi accesul universal care au stat la baza creării internetului, cu trei decenii în urmă, sunt în pericol, avertizează co-fondatorul companiei Google, Sergey Brin. ”Forţe foarte puternice s-au unit împotriva internetului liber. Sunt mai îngrijorat decât am fost vreodată. Este de-a dreptul înfricoşător ceea ce se întâmplă”, a declarat Sergey Brin într-un inverviu pentru guardian.co.uk. .

Ameninţările la adresa libertăţii internetului provin din combinarea încercărilor tot mai mari ale guvernelor de a controla accesul şi comunicaţiile între cetăţeni, a tentativelor industriei de divertisment de a distruge pirateria şi creşterea restrictivelor grădini împrejmuite de tipul Facebook şi Apple, care controlează îndeaproape ce tip de software poate fi utilizat pe platformele lor. Miliardarul în vârstă de 38 de ani, a cărui familie a fugit de antisemitismul din fosta Uniune Sovietică, este considerat ca fiind omul din spatele deciziei de retragere parţială a motorului de căutare din China, în 2010, pe fondul cenzurii şi al atacurilor cibernetice din această ţară. Atunci, Sergey Brin afirma că nici China şi nici o altă ţară nu vor putea restricţiona Internetul pe termen lung, dar acum spune că, din păcate, s-a înşelat. ”Credeam că nu există nicio cale de a băga duhul înapoi în lampă, dar acum se pare că, în anumite zone, duhul a fost băgat înapoi în lampă”, afirmă acesta .

O REALITATE COMPLEXĂ Sergey Brin este foarte îngrijorat de eforturile unor ţări precum China, Arabia Saudită sau Iran de a restricţiona folosirea Internetului şi a lansat un avertisment în faţa ascensiunii Facebook şi Apple, care au propriile platforme şi controlează accesul utilizatorilor, ceea ce riscă să sufoce inovaţia. Criticile lui Brin la adresa Facebook pot fi puse sub semnul întrebării, în condiţiile în care valoarea de piaţă a reţelei de socializare este estimată la 100 de miliarde de dolari. Rivalul Google a cunoscut o creştere explozivă: peste jumătate dintre americanii cu computere au cont pe Facebook şi există peste 800 de milioane de utilizatori în întreaga lume. Sergey Brin susţine că Larry Page, co-fondator al gigantului IT, nu ar fi putut crea Google dacă Internetul ar fi fost dominat de Facebook. ”Trebuie să joci după regulile lor, care sunt foarte restrictive”, a explicat acesta, susţinând că a putut să dezvolte un motor de căutare precum Google deoarece internetul era deschis.

AMENDĂ Grupul Google va fi nevoit să achite o amendă de 25.000 de dolari pentru obstrucţionarea unei anchete a autorităţilor americane asupra interceptării de date legate de programul de cartografiere ilustrată StreetView. Amenda este acordată pentru nerespectarea unor cereri de informare şi de documente. Autorităţile au conchis că nu sunt sigure că acţiunile Google pot fi sancţionate conform mandatului său şi că, în plus, refuzul de a depune mărturie al unui inginer Google lasă mai multe întrebări fără răspuns. În 2010, grupul a recunoscut că, în perioada 2006 şi 2010, maşinile care circulau pe străzi pentru a realiza fotografii destinate StreetView au interceptat date private, prin intermediul unor conexiuni de tip wifi. Google utilizează maşini StreetView în SUA, Canada, în mare parte din Europa, ca Franţa, Germania, Marea Britanie, Spania, Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Finlanda, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Suedia şi Elveţia, dar şi în Australia, Hong Kong, Japonia, Coreea de Sud, Noua Zeelandă, Singapore, Taiwan, Brazilia, Mexic şi Africa de Sud.

Taguri articol


12