Libia a finanţat campania electorală a lui Sarkozy în 2007

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Libia a finanţat campania electorală a lui Sarkozy în 2007

Externe 17 Martie 2011 / 00:00 561 accesări

Seif Al-Islam, fiul liderului libian, Muammar Gaddafi, susţiune că Libia a finanţat campania electorală a lui Nicolas Sarkozy în cursa prezidenţială din 2007, solicitându-i să dea banii înapoi, adăugând că este pregătit să dezvăluie totul, conform unui interviu acordat Euronews. Întrebat în legătură cu poziţia Libiei faţă de Franţa, prima ţară care a recunoscut opoziţia libiană, Seif Al-Islam a răspuns: ”În primul rând, Sarkozy trebuie să returneze banii pe care i-a acceptat din partea Libiei pentru finanţarea campaniei electorale. Noi i-am finanţat campania şi avem şi dovezi. Suntem pregătiţi să dezvăluim totul. Primul lucru pe care îl cerem din partea acestui clovn este să returneze banii poporului libian. I-am acordat un ajutor pentru a lucra în favoarea poporului libian, dar ne-a dezamăgit. Daţi banii înapoi. Avem toate detaliile, conturile bancare, documentele şi operaţiunile de transfer. Le vom dezvălui în curând”. Preşedinţia franceză a respins aceste acuzaţii.

Opozanţii regimului Gaddafi utilizează în lupte arme sovietice, achiziţionate din R. Moldova, potrivit publicaţiei ruse “Komsomolskaia Pravda”. Ministrul moldovean al Apărării, Vitalie Marinuţă, a dezminţit aceste acuzaţii. El a subliniat că R. Moldova nu a aprovizionat niciodată Libia cu arme. Ministrul a adăugat că este posibil ca insurgenţii libieni să fi achiziţionat armele din Transnistria. Tiraspolul a negat, de asemenea, că ar fi vândut arme opozanţilor lui Gaddafi.

Susţinători ai opoziţiei libiene au ocupat, ieri dimineaţă, acoperişul ambasadei Libiei din Londra. Cinci simpatizanţi ai opoziţiei libiene au urcat pe acoperişul misiunii diplomatice, în centrul Londrei, arborând un drapel interzis în Libia de la venirea la putere a lui Muammar Gaddafi, în 1969. Alţi doi bărbaţi, de 25 şi 26 de ani, au fost arestaţi în timp ce încercau să urce pe acoperiş. Ambasada Libiei este frecvent scena unor manifestaţii împotriva regimului Gaddafi. Incidentul intervine în contextul în care, la New York, continuă discuţiile pe tema proiectului de rezoluţie ONU pe tema propunerii de instituire a unei zone de interdicţie aeriană în Libia. Propunerea este susţinută de Marea Britanie, Franţa şi Liga Arabă, dar China şi Rusia sunt reticente acestei idei.

Ministrul francez al Afacerilor Externe, Alain Juppe, a afirmat ieri, pe blogul său, că “mai multe ţări arabe sunt pregătite pentru o participare efectivă la o operaţiune militară în Libia”. Liderul libian a răsturnat balanţa, bombardând, cu cele câteva zeci de avioane şi elicoptere de care dispune, poziţiile opozanţilor. “Putem să neutralizăm mijloacele sale aeriene prin atacuri punctuale. Asta propun Franţa şi Marea Britanie de două săptămâni. Cu două condiţii: obţinerea unui mandat de la Consiliul de Securitate ONU, singura sursă de drept internaţional în materie de folosire a forţei; acţionarea nu numai cu sprijinul, ci şi cu participarea efectivă a unor ţări arabe. Această a doua condiţie este pe cale de a fi îndeplinită: mai multe ţări arabe ne-au asigurat că ar participa”, a adăugat el.



12