Libia, mai aproape de libieni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Începutul sfârşitului

Libia, mai aproape de libieni

Externe 23 August 2011 / 00:00 509 accesări

Rebelii libieni au cucerit 95% din capitala Tripoli, a anunţat, ieri, reprezentantul lor la Londra, Mahmud Nahua. Totuşi, Al Jazeera a spus că forţele lui Gaddafi controlează încă 20% din oraş. Insurgenţii libieni au ajuns în Piaţa Verde, locul tradiţional de reuniune a susţinătorilor regimului condus de colonelul Muammar Gaddafi, situat în centrul capitalei Tripoli, conform imaginilor difuzate în noaptea de duminică spre luni, la postul de televiziune Sky News. O mulţime de oameni entuziasmaţi agitau drapele roşii-negre-verzi, culorile rebeliunii, în timp ce dansau şi scandau ”Allah Akbar” (Dumnezeu e mare), trăgând în aer focuri de armă.

Liderii rebeli au anunţat ieri că au capturat trei din fiii lui Gaddafi, Saif al-Islam, Saadi şi Mohammead, în timpul atacului asupra Tripoli. Curtea Penală Internaţională a anunţat că va negocia transferul lui Saif al-Islam, care, împreună cu tatăl şi unchiul său, Abdullah al-Sanussi, este vizat de un mandat internaţional de arestare. Sâmbătă seara, Saif al-Islam, care a devenit principalul purtător de cuvânt al regimului, după începerea revoltelor, luase în derâdere informaţiile că rebelii au cucerit Tripoli şi susţinea că aceştia pierd bătălie după bătălie. Colonelul Gaddafi are şapte fii şi o fiică, dar de la începerea ostilităţilor au existat informaţii contradictorii că doi dintre băieţii săi au fost ucişi în lupte. Nu se ştie unde se află Gaddafi, dar Pentagonul a anunţat ieri că acesta este încă în Libia. Premierul libian, Al Baghdadi Ali al-Mahmoudi şi şeful Uniunii Televiziunii, Abdallah Mansour, au fugit din Tripoli şi se află pe insula tunisiană Djerba, a anunţat Al Jazeera.

SUA şi UE CER RETRAGEREA LUI GADDAFI Liderii europeni, în frunte cu premierul britanic, David Cameron, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy şi premierul italian, Silvio Berlusconi, cer demisia lui Gaddafi, ”pentru a scuti poporul libian de suferinţe inutile”. Şi preşedintele SUA i-a cerut liderului libian să renunţe la putere. Premierul britanic a declarat ieri că activele libiene îngheţate vor fi deblocate în curând, pentru a-i ajuta pe rebeli să stabilească ordinea în ţară. UE va menţine sancţiunile împotriva Guvernului libian, a anunţat şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton. Aceasta a dat, însă, asigurări că poate ridica măsurile destul de repede, ”la momentul potrivit”.

ROLUL NATO S-A ÎNCHEIAT ”NATO ar trebui să pună capăt loviturilor sale aeriene în Libia”, a afirmat, ieri, ambasadorul CNT la Londra, Mahmud Nacua. ”NATO a făcut o treabă foarte bună, a neutralizat maşina de război a lui Gaddafi, însă cred că rolul său se va încheia şi poporul libian îşi va reconstrui singur ţara. CNT se va muta curând din Benghazi la Tripoli şi va numi un nou guvern de tranziţie, care va conduce ţara şi se va afla în slujba populaţiei din toate oraşele”, a mai spus Mahmud Nacua. El a recunoscut că ar putea exista unele dificultăţi în următoarele zile, ”pentru că orice revoluţie se confruntă cu unele dificultăţi”. Între timp, NATO a anunţat că va continua patrulele aeriene deasupra Libiei, până când toate forţele pro-Gaddafi se vor preda sau vor fi învinse. Avioanele NATO au desfăşurat aproape 20.000 de raiduri. Misiunile NATO ar putea reprezenta o sursă de conflict cu guvernul rebel.

RECUNOŞTINŢĂ Circa o sută de libieni s-au adunat, în noaptea de duminică spre luni, în faţa Casei Albe, la Washington, rugându-se, strigând, fluturând drapele ale rebelilor şi cântând în cor: ”Libia este liberă, merci Sarkozy, thank you Obama”. Într-o atmosferă euforică, libienii din diaspora au cântat în engleză ”Gaddafi a părăsit Tripoli, Libia este liberă”. Apoi, imediat, circa 40 de bărbaţi au îngenuncheat cu faţa în direcţia oraşului sfânt Mecca şi cu spatele spre Casa Albă, pentru a se ruga, pe câte un covoraş sau pe drapelul rebelilor.

SCADE PREŢUL PETROLULUI Ieri, preţul petrolului a scăzut, pe fondul speculaţiilor că intrarea rebelilor în Tripoli ar putea duce la încetarea conflictului din Libia, iar această ţară ar putea relua exporturile de petrol, ceea ce ar duce la creşterea livrărilor la nivel mondial. Libia este al 12-lea cel mai mare exportator de petrol din lume iar înainte de începerea conflictului, producea 1,6 milioane de barili pe zi de ţiţei (2% din producţia mondială). Bursele europene au fost în creştere, ieri dimineaţă, după prima oră de tranzacţionare, propulsate de sectorul energetic, care urcă puternic datorită speranţelor privind încheierea conflictului din Libia şi reluarea exporturilor de ţiţei.



12