Guvernul libian susținut de către ONU nu are niciun plan clar pentru a împiedica ajungerea imigranților în Europa în această vară, au anunțat joi oficiali ai Uniunii Europene, invocând cereri eronate de echipament pentru patrularea țărmurilor, relatează site-ul agenției Reuters.
"Gărzile de coastă recent instruite ale Libiei nu dispun de o strategie privind localizarea și detectarea contrabandei cu imigranți", au declarat oficiali ai UE, care consideră suspect faptul că guvernul Libiei nu a cerut nicio aeronavă care să ajute la patrularea țărmurilor.
Prin intermediul unei așa-numite "liste de achiziții" către Uniunea Europeană, Libia a cerut bărci de patrulare dotate cu arme, dar nu a furnizat niciun plan operațional privind folosirea activelor militare ale Blocului comunitar.
Oficiali ai UE au prezentat o analiză în acest sens în cadrul întrunirii miniștrilor europeni ai Apărării, care se desfășoară în perioada 26-27 aprilie în Malta. Italia este o rută preferată de imigranți, dar mii de oameni s-au înecat anul trecut.
Uniunea Europeană a mai anunțat că nu poate interveni în apele teritoriale libiene fără un mandat din partea Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, mandat care are șanse mici de reușită din cauza opoziției Rusiei. Autoritățile de la Moscova sunt nemulțumite după campania aeriană din 2011, derulată de către statele vestice, care a ajutat la înlăturarea lui Muammar Kadhafi.
"Obiectivul nostru este să nu fim în apele teritoriale ale Libiei. Vrem ca munca această să fie făcută de către libieni", a declarat șefa diplomației europene, Federica Mogherini, care a prezidat reuniunea miniștrilor Apărării din UE.
Uniunea Europeană a dislocat cinci nave care patrulează apele internaționale din apropierea Libiei, dar intenționează să instruiască 500 de libieni care să depisteze imigranții și traficanții de arme de pe țărmurile statului nord-african.
La șase ani de căderea regimului Muammar Kadhafi, Libia a devenit o zonă de traversare pentru cei ce vor să imigreze ilegal în Europa. Traficanții organizează plecări, de obicei din vestul statului, spre Italia, care se află la 300 de km distanță. Italia și Libia au semnat un memorandum de înțelegere, care vizează consolidarea frontierelor, pentru a opri fluxul imigrărilor ilegale din Africa de Nord spre Europa. În cursul anului 2016, în Italia au ajuns 181.000 de imigranţi care au traversat Marea Mediterană.