„Maritimo” Shopping Center a găzduit, weekend-ul trecut, “Târgul Universitar Maritimo”, ocazie cu care mari universităţi constănţene şi-au prezentat ofertele educaţionale. Universitatea “Ovidius”, Universitatea Maritimă din Constanţa, Academia Navală “Mircea cel Bătrân”, Universitatea “Andrei Şaguna”, Universitatea “Spiru Haret”, Universitatea Tomis, Universitatea “Dimitrie Cantemir” şi Universitatea „Danubius” au fost instituţiile de învăţământ superior intervievate de tinerii interesaţi să devină studenţi sau chiar şi de părinţii lor. Ei au primit informaţii în amănunt referitoare la materii, cursuri, seminarii, profesori, burse în ţară şi în străinătate, posibilităţi de stagii de practică şi angajare, workshop-uri, cercetare, capacităţi educaţionale şi formare profesională etc..
OFERTA EDUCAŢIONALĂ A UNIVERSITĂŢILOR CONSTĂNŢENE - ADAPTATĂ DINAMISMULUI SPECIFIC NECESAR PIEŢEI ACTUALE A FORŢEI DE MUNCĂ ŞI, IMPLICIT, CERINŢELOR VIITORILOR ANGAJATORI.
Reprezentanţi ai universităţilor prezenţi la târg au constatat, în cele două zile, că mulţi dintre tineri sunt interesaţi de studiile economice, tehnice, dar şi de cele în domeniul medical. Atât viitorii studenţi, cât şi părinţii lor au cerut date despre criteriile de admitere, dacă se va susţine examen sau concurs de dosare. Târgul universitar a fost vizitat şi de turişti aflaţi pe litoral. Unii şi-au arătat intenţia să urmeze studiile universitare la Constanţa, într-una din instituţiile de învăţământ, întrebând care sunt modalităţile de cazare, dar şi condiţiile din cămine. Toate universităţile prezente la eveniment au fost, sâmbătă şi duminică, solicitate. Aşa cum era de aşteptat, Universitatea „Ovidius” (cu 16 facultăţi şi 20.000 de studenţi) a fost la mare căutare. Reprezentanţii unităţii de învăţământ au spus că şi în acest an oferta educaţională va fi una amplă, de la studii de licenţă, masterat şi până la doctorat. De asemenea, în cadrul universităţii vor fi organizate şi studii postuniversitare de formare şi dezvoltare profesională continuă. Nu în ultimul rând, sunt susţinute şi cursuri de formare şi dezvoltare profesională continuă, la care se pot înscrie atât absolvenţi cu studii medii, şcoală profesională, cât şi absolvenţi cu diplomă de licenţă sau echivalentă acesteia. De ce ar opta absolvenţii de bacalaureat pentru una din cele 16 facultăţi ale Universităţii „Ovidius”? Răspunsul vine din partea rectorului prof. univ. dr. ec. Dănuţ Epure: „Simplu: aici li se asigură un învăţământ de calitate, la standarde europene, o pregătire cu nimic mai prejos decât în marile universităţi, o recunoaştere deplină a studiilor în toate ţările europene”. Şi asta nu e tot. Cea mai mare universitate din Constanţa acordă burse sociale şi de merit şi încurajează şi susţine viaţa culturală şi sportivă.
Reprezentanţii universităţilor prezente la târg au prezentat oferta punând la dispoziţia celor interesaţi şi broşuri de prezentare. Carmen este elevă în clasa a XII şi a venit la târg, împreună cu mama sa, pentru că vrea să ştie ce facultate să urmeze. S-a gândit la ştiinţe economice, dar nu exclude şi varianta unei facultăţi tehnice. „Vreau să fiu economist, dar cred că mi-ar plăcea şi informatician. Am venit să văd exact care sunt criteriile de admitere, dacă va fi concurs de dosare sau admitere”, a spus tânăra. Vlad, tot elev în clasa a XII-a, vrea să devină marinar pentru că, crede el, este o meserie frumoasă dar şi foarte bănoasă. „Unchiul meu navighează de ani buni şi câştigă foarte bine. Este un exemplu excelent de urmat. Îmi place foarte mult ceea ce face, aşa că am venit să văd exact ce-mi trebuie pentru admitere”, a spus el. Un părinte a venit la târg pentru a se interesa, pentru copilul său, care sunt criteriile de admitere la facultatea de medicină, dar şi ce oferă respectiva instituţie. „Vreau să ştiu dacă se face şcoală sau nu. Au cu ce să lucreze, au laboratoare, au material didactic? Medicina este o facultatea grea, aşa că dacă nu se poate aici, îl trimit la Bucureşti”, a spus părintele. Deocamdată, nu au fost stabilite cifrele şi nici taxele şcolarizare, dar nu se anunţă modificări mari comparativ cu anii precedenţi.