Licenţa pe... scenă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Licenţa pe... scenă

Cultură 21 Aprilie 2008 / 00:00 954 accesări

Pe scena Teatrului pentru Copii şi Tineret a avut loc, sîmbătă, spectacolul „Caii la fereastră”, o adaptare după Matei Vişniec, în regia şi coregrafia actorului Lică Gherghilescu, directorul instituţiei teatrale care a găzduit acest eveniment. Piesa se înscrie în proiectul educaţional intitulat „Teatrul şi funcţia sa educativă”, ai cărui parteneri sînt Universitatea „Ovidius”, Catedra de Teatru - studenţii anului al IV-lea, Teatrul pentru Copii şi Tineret şi Liceul Pontica, reprezentat de directorul Murat Leman şi prof. Nataşa Gherghilescu. Proiectul urmăreşte să aducă în atenţie o metodă modernă de educaţie, cea de educaţie prin cultură, realizînd, totodată, atît o apropiere a elevilor de o facultate de profil artistic, cît şi a studenţilor de o instituţie profesionistă de spectacol.

De asemenea, piesa de teatru absurd „Caii la Fereastră” a reprezentat pentru studenţii anului al IV-lea examenul de licenţă, Lică Gherghilescu fiind profesorul coordonator, lect. univ. la Facultatea de Arte, Specializarea Artele spectacolului de teatru din cadrul Universităţii „Ovidius”. „Ideea acestui spectacol a venit de la studenţi, ei au propus acest titlu. Este un spectacol foarte pretenţios, cu un text la fel de pretenţios, dar ne-am încumetat să îl abordăm pentru a vedea cît reuşim să facem din Vişniec. Nu ne-am propus neapărat să-l respectăm întocmai, este o adaptare după Matei Vişniec şi mai mult decît atît, am renunţat deliberat la ironia specifică autorului, pentru că, pentru nişte tineri cum sînt ei, studenţi, viitori actori, este greu să joace toate aceste dimensiuni şi atunci, am păstrat latura dramatică”, a spus Lică Gherghilescu.

„Caii la fereastră” este o piesă de teatru absurd, care conţine o povestire alegorică în care este vorba despre război. Studenţii anului al IV-lea şi-au interpretat rolurile într-un mod remarcabil, chiar dacă nu sînt actori profesionişti, evoluţia lor fiind rodul muncii depuse pe parcursul a cinci luni de pregătire. „La acest spectacol lucrăm din luna decembrie, am lucrat mai greu, pentru că este un spectacol dificil, este o piesă de teatru absurd, noi nu aveam în intenţie să realizăm un spectacol de teatru absurd, însă aceste elemente se văd mai mult din regie, scenografie, este de fapt un examen de actorie al studenţilor şi nu un examen regizoral”, a mai precizat Lică Gherghilescu.

Potrivit regizorului şi scenografului spectacolului, Lică Gherghilescu, studenţii din anul al IV-lea sînt la primul lor spectacol pe o scenă profesionistă, iar începînd de sîmbătă, aceştia se pot considera actori. „Studenţii au dus rolurile de la început pînă la sfîrşit, au jucat pe o scenă profesionistă şi am ţinut să jucăm piesa aici, pe scena teatrului nostru, în aceste condiţii, pentru ca tinerii artişti să se obişnuiască cu acest lucru”, a spus directorul Teatrului pentru Copii şi Tineret, Lică Gherghilescu. Acesta a dorit să sublinieze buna colaborare pe care a avut-o, pe parcursul repetiţiilor, cu studenţii, spunînd că şi-ar fi dorit să lucreze împreună cu ei şi la alte spectacole.

Alături de tinerii debutanţi în meseria de actor, la spectacol au fost prezenţi studenţi, colegi şi profesori. Publicul constănţean i-a putut urmări în spectacolul „Caii la fereastră” pe studenţii anului al IV-lea din cadrul Facultăţii de Arte, Specializarea Artele spectacolului de teatru: Atanase Ştefu, Alina Niţă, Andrei Stroescu, Ionuţ Ştefan, Corina Iacob, Iuliana Simion, Iulia Tamaş, precum şi pe asist. univ. Clara Ghiuvelechian.

Taguri articol


12