Licitaţia pentru manuscrisele lui Cioran, contestată în instanţă!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Licitaţia pentru manuscrisele lui Cioran, contestată în instanţă!

Cultură 14 Aprilie 2011 / 00:00 616 accesări

Regizorul Sorin Ilieşiu, realizatorul documentarului „Apocalipsa după Cioran\", cere anularea licitaţiei la care au fost vândute manuscrisele filosofului Emil Cioran şi a sesizat în acest sens Parchetul General, potrivit reprezentanţilor instituţiei. „Vă solicit să dispuneţi declanşarea unei anchete penale internaţionale instrumentate de Parchetul General din România în parteneriat cu Parchetul General din Franţa, pentru aflarea prin justiţie a adevărului privitor la înstrăinarea arhivei Emil Cioran (din perioada română a vieţii şi a operei acestuia) de patrimoniul cultural al României. (...) Conform declaraţiilor d-nei Eleonora Cioran (n.r. soţia fratelui filosofului) şi a fiului acesteia în cadrul emisiunii mai sus-menţionate, în cursul anului trecut, arhiva personală Emil Cioran a fost sustrasă fraudulos din locuinţa dânsei (din str. Dealului din Sibiu) de către cetăţeana franceză Laurence Tacou (pe jumătate româncă, după tată), însoţită de cetăţeana română Gina Puică. În preziua centenarului Cioran, adică în 7 aprilie 2011, arhiva personală Emil Cioran furată din România a fost scoasă ilegal la licitaţie de Laurence Tacou, care a vândut cu 406.000 euro ceea ce nu era nici al ei, dar nici al Eleonorei Cioran, întrucât această arhivă, conform dorinţei lui Emil Cioran, aparţinea patrimoniului naţional. Licitaţia ilegală a fost făcută prin Casa Binoche şi Giquello, la hotelul Drouot Richelieu din Paris\", afirmă Ilieşiu, în solicitarea adresată procurorului general Laura Codruţa Kovesi.

Regizorul mai spune că, înainte de licitaţie, a solicitat „imperativ ministrului de Externe să facă toate demersurile legale - direct sau prin intermediul ambasadorului României în Franţa, domnul Bogdan Mazuru - pentru a opri vânzarea ilegală a respectivelor obiecte care aparţin patrimoniului cultural al României\". „Acest lucru nu s-a reuşit, întrucât conducerea Casei Binoche şi Giquello l-a asigurat pe domnul Bogdan Mazuru că licitaţia ar fi legală, fără însă să prezinte ambasadorului României actele de proprietate ale obiectelor licitate\", adaugă Ilieşiu.

Regizorul cere, pe aceeaşi cale, cercetarea penală a cetăţenei franceze Laurence Tacou şi a conducerii Casei Binoche şi Giquello din Paris.

Licitaţia pentru vânzarea manuscriselor a avut loc în 7 aprilie, la Paris. Documentele, printre care manuscrisele \"Lacrimi şi sfinţi\", \"Schimbarea la faţă a României\" şi \"Banalitate şi transfigurare\", scrisori, diplome şi acte de identitate ale lui Cioran, au fost cumpărate de omul de afaceri român George Brăiloiu. Acesta a plătit 508.000 de euro, din care 408.000 pentru fondul Cioran, iar restul, taxe şi comisioane ale casei care a organizat licitaţia.

Brăiloiu a anunţat, marţi, că le va dona Academiei Române, urmând ca instituţia să le multiplice şi să le publice, la fel cum s-a procedat cu manuscrisele lui Eminescu. Omul de afaceri - care deţine compania KDF Energy, activă pe piaţa certificatelor de emisii de dioxid de carbon - a precizat că a mai fost contactat, pentru a dona manuscrisele, de Ministerul Culturii şi de Biblioteca Centrală Universitară, însă a ales ca beneficiar Academia Română.



12