Un lider al forţelor separatiste pro-ruse din estul Ucrainei a fost pus sub acuzare în SUA, pentru planificarea atacului asupra aeronavei MH17 a companiei Malaysia Airlines, care a fost doborâtă în iulie 2014, relatează site-ul publicaţiei ”The Telegraph”. Igor Ghirkin a fost acuzat miercuri de provocarea accidentului aviatic din iulie 2014, în regiunea ucraineană Doneţk, în care a fost implicat un avion MH17 al companiei Malaysia Airlines. El a fost pus sub acuzare de un tribunal din statul american Chicago, iar dacă va fi găsit vinovat, ar putea fi condamnat, printre altele, la plata unor despăgubiri de 900 de milioane de dolari familiilor victimelor care au murit în accidentul aviatic. Potrivit unei hotărâri judecătoreşti date de un tribunal din Chicago, Igor Ghirkin ar fi acţionat cu acordul conducerii de la Kremlin, când trupele sale ar fi tras asupra avionului Boeing 777 care se îndrepta din Amsterdam spre Kuala Lumpur. Cazul a fost adus în atenţia tribunalului din Chicago de familiile a 18 pasageri dintre cei 298 care au pierit în accidentul aviatic din iulie 2014. Autorităţile şi-au îndreptat atenţia asupra lui Igor Girkin după ce o persoană care avea legături cu grupul lui Ghirkin ar fi postat, pe o reţea de socializare din Rusia, că revendică atacul asupra unui avion An-26, adăugând: ”I-am avertizat. Nu zburaţi pe cerul nostru”. Postarea respectivă, care a fost ştearsă rapid, i-a făcut pe anchetatori să presupună că militanţii separatişti ai lui Ghirkin ar fi doborât aeronava Boeing 777 din greşeală.
O parte din vină revine şi companiei de zbor aerian care a ales ruta respectivă, aducând avionul în spaţiul aerian al Ucrainei, care era cunoscut drept o zonă conflictuală pe plan internaţional în acea perioadă. Reprezentanţii companiei Malaysia Airlines au refuzat să comenteze asupra acuzaţiilor aduse.
”Crearea unui tribunal special al ONU pentru judecarea celor responsabili de prăbușirea avionului Boeing 777 malaezian în estul Ucrainei ar fi contraproductivă”, a declarat, ieri, președintele rus, Vladimir Putin, după o convorbire telefonică avută cu premierul olandez, Mark Rutte. Susținută de Olanda, țara de unde provin 193 din cele 298 de victime ale accidentului din iulie 2014, Malaezia a distribuit, săptămâna trecută, statelor membre ale Consiliului de Securitate al ONU un proiect de rezoluție pentru crearea acestui tribunal special. Textul are la bază capitolul 7 din Carta ONU, care menționează că statele membre riscă sancțiuni internaționale dacă nu cooperează deplin cu o asemenea instanță. În proiect se subliniază că tribunalul propus ar fi un mijloc eficient de garantare a unui proces independent și imparțial, autorii textului calificând, totodată, atacul asupra avionului malaezian drept ”o amenințare la adresa păcii și securității internaționale”. Rusia, prin reprezentanții săi la ONU, a anunțat încă de săptămâna trecută că se va opune creării unui astfel de tribunal special.
Avionul Boeing 777, aparținând companiei Malaysia Airlines, care plecase din Amsterdam și se îndrepta spre Kuala Lumpur, cu 298 de persoane la bord, s-a prăbușit în estul Ucrainei, la 17 iulie 2014, într-o zonă controlată de rebelii pro-ruși. Kievul și Occidentul susțin că aeronava a fost doborâtă de rebeli cu o rachetă sol-aer BUK, adusă de pe teritoriul Federației Ruse. Moscova neagă orice implicare, atribuind Ucrainei întreaga responsabilitate pentru această tragedie.