Războiul împotriva terorismului islamist pare să fi aruncat într-un derizoriu nemeritat conflictul separatist din estul Ucrainei, deși și acolo se moare constant, în răfuieli aproape zilnice între forțele guvernamentale ucrainene și rebelii pro-ruși, sprijiniți de Moscova. Poate fi și o tactică a liderilor occidentali de a trece sub tăcere războiul din Ucraina și eventuala soluționare a lui în favoarea Rusiei, abătând atenția de la el cu șirul interminabil de crize migraționiste, umanitare și teroriste apărute ca din senin din cauza războaielor din Irak și Siria.
Șeful republicii separatiste autoproclamate Lugansk din estul Ucrainei a fost rănit într-o explozie care a vizat mașina sa. Igor Plotnitski a fost rănit sâmbătă dimineață și a fost internat într-un spital local, alături de alte persoane rănite în explozie. Agenția de știri a rebelilor pro-ruși a afirmat că explozia a fost o tentativă de asasinare a liderului separatist, dar nu a acuzat pe nimeni în mod deosebit. În vârstă de 52 de ani, Plotnitski este un fost comandant al unei grupări rebele pro-ruse și a fost ales în noiembrie 2014 la conducerea republicii separatiste, în cadrul unui scrutin denunțat de Kiev. Lugansk este cea mai mică din cele două regiuni pro-ruse est-ucrainene, cealaltă fiind Donețk, care și-au declarat independența și care luptă împotriva armatei ucrainene. Acest incident urmează unei intensificări a violenţelor în estul Ucrainei, unde au loc confruntări între separatişti şi forţele guvernamentale de la Kiev, în pofida unui armistiţiu fragil. Purtătorul de cuvânt al președinției din Ucraina a declarat că Kievul nu are nimic de-a face cu explozia căreia i-a căzut victimă liderul separatist din Lugansk, incidentul putând fi rezultatul unei lupte pentru putere la nivel local. În decembrie 2015, un șef al rebelilor, Pavel Dremov, a fost ucis în explozia mașinii sale în regiunea Lugansk, rebelii acuzând atunci forțele ucrainene. Un alt șef rebel din Lugansk, Alexei Mozgovoi, a fost ucis în mai 2015, împreună cu șase membri ai echipei sale, tot în explozia mașinii sale.
Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare, Olexandr Turcinov, a anunțat că Ucraina va reintroduce serviciul militar obligatoriu, dacă tensiunile vor crește în regiunea sa de est. Turcinov a afirmat că, deocamdată, armata ucraineană poate face față separatiștilor. Circa 43.500 de soldați voluntari s-au alăturat armatei, pe bază de contract, de la începutul acestui an. În perioada martie 2014 - august 2015, în Ucraina au avut loc șase serii de încorporări, fiind convocați circa 210.000 de rezerviști pentru a lupta împotriva rebelilor din est. Ostilitățile s-au diminuat din septembrie 2015, dar conflictul a reizbucnit în mai 2016, deoarece trupele guvernamentale și rebelii nu au reușit să se înțeleagă în legătură cu alegerile locale.