Mai mulţi lideri politici din Marea Britanie, inclusiv premierul Gordon Brown şi vicepremierul Irlandei de Nord, Martin McGuinness, au condamnat atacurile rasiste care au vizat familii de români din Belfast, relatează presa britanică. ”Sper că autorităţile sînt capabile să ia toate măsurile necesare pentru a-i proteja”, a declarat premierul britanic, Gordon Brown. ”Noi apreciem contribuţia pe care oamenii de toate naţionalităţile o aduc vieţii în Irlanda de Nord. Toţi cei care trăiesc aici merită să fie trataţi cu respect şi demnitate”, a afirmat, la rîndul său, Michael McGimpsey, ministru al Sănătăţii în Irlanda de Nord. ”Adevărata problemă pentru întreaga comunitate este acum să îi aducem pe toţi înapoi în casele lor şi să le oferim protecţia adecvată. Asta înseamnă identificarea vinovaţilor rapid şi trimiterea lor în tribunale”, a apreciat parlamentarul Alasdair McDonnell, membru al Partidului Laburist Social-Democrat (SDLP). Vicepremierul Irlandei de Nord, Martin McGuinness, a calificat atacurile rasiste din Belfast asupra unor familii de români, printre care şi o fetiţă în vîrstă de numai cinci zile, drept ”un episod complet ruşinos”. McGuinness a declarat că atacatorii nu sînt susţinuţi de comunitate.
Familiile au căutat iniţial sprijin într-o casă din apropiere, dar din cauza numărului mare, o biserică de pe bulevardul University s-a oferit să îi primească. Cele aproximativ 20 de familii de români au petrecut noaptea de marţi spre miercuri în biserica din sudul Belfastului, în urma atacurilor din ultimele zile. Miercuri dimineaţă, autorităţile din oraş au început să mute familiile cu autobuzul, către un centru de petrecere a timpului liber. Familiile ar urma să primească temporar adăpost şi hrană la Ozone Centre, în timp ce oficialii se întrunesc pentru a se ocupa de viitoarea lor plasare. Poliţia şi liderii comunităţii au condamnat incidentele rasiste, care au culminat cu un atac împotriva unui miting în favoarea imigranţilor est-europeni, luni seara, cînd mai mulţi tineri au aruncat cu sticle şi au salutat în stil nazist. Un oficial de rang înalt din serviciile de poliţie a declarat că acestea examinează materialul video de pe camerele de supraveghere din zonă şi sînt de părere că de vină sînt localnici.
”Atacurile din Belfast nu au vizat români, ci străinii în general”
MAE a precizat, miercuri, că niciun român din zona Belfast nu a formulat cerere de asistenţă consulară şi, deocamdată, nu au fost raportate persoane rănite, ministerul explicînd că atacurile nu au vizat deliberat grupurile de români, ci străinii din anumite zone din Belfast. MAE precizează că ambasada României s-a autosesizat şi este în contact cu autorităţile locale, Departamentul de Poliţie, biserica românească şi asociaţia românilor din zona Belfast Ballymena, precum şi cu membri ai familiei care a fost victima atacului. Un reprezentant al Secţiei Consulare al Ambasadei României la Londra s-a deplasat la Belfast, în cursul zilei de miercuri. Pînă în prezent nu au fost solicitări de asistenţă consulară, iar din datele de care dispune ambasada, nu au fost raportate persoane rănite, se mai arată în comunicat.
Tensiunile între un grup extremist şi imigranţi la Belfast au apărut după un meci de fotbal între Irlanda de Nord şi Polonia, care a avut loc în luna martie 2009, în ultimele două luni, circa 50 persoane de origine poloneză fiind nevoite să îşi părăsească locuinţele aflate în zonele de sud şi est ale oraşului. Violenţele din ultimele zile se înscriu într-o serie de evenimente de acest fel care se apropie de o mie de la începutul anului. În cartierul respectiv locuiesc circa 200 de cetăţeni români de etnie romă, dintre care 115 au părăsit deja cartierul, în urma recentelor atacuri, o parte dintre ei solicitînd repatrierea. În acest sens, Ambasada României salută reacţia rapidă a autorităţilor britanice care, în acord cu spiritul şi litera prevederilor europene în domeniu, au adoptat primele măsuri de asistenţă şi au organizat în regim de urgenţă o reuniune pentru stabilirea modalităţilor concrete privind organizarea repatrierii la cerere a cetăţenilor români.