Liderii G8 au condamnat în mod ferm testul nuclear şi tirurile de rachetă efectuate în ultimele luni de Coreea de Nord, care pun în discuţie pacea şi stabilitatea, într-o declaraţie comună difuzată joi. Liderii G8 (Germania, Canada, SUA, Franţa, Marea Britanie, Italia, Japonia şi Rusia) cer Phenianului să pună capăt oricăror teste nucleare sau tiruri de rachetă şi să abandoneze orice arme nucleare şi orice program nuclear existent. Ei cer regimului nord-coreean să se conformeze TNP (Tratatul de Neproliferare Nucleară) şi AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică) şi să se întoarcă, imediat şi necondiţionat, la masa negocierilor, în cadrul G6 (Coreea de Sud, Coreea de Nord, SUA, Japonia, Rusia, China). Miercuri, ministrul italian al Afacerilor Externe, Franco Frattini, anunţa că G8 va adresa Coreei de Nord ”un mesaj puternic de condamnare”.
Adoptată ca reacţie la testul nuclear de la 25 mai, Rezoluţia 1.874 a Consiliului de Securitate ONU prevede un sistem consolidat de inspecţie a încărcăturilor aeriene, maritime şi terestre cu destinaţia sau provenind din Coreea de Nord, inclusiv în apele internaţionale şi o extindere a embargo-ului în materie de armament.
Rusia denunţă acordul anunţat de G8 asupra emisiilor de gaze cu efect de seră
Obiectivul reducerii cu 80% a emisiilor de gaze cu efect de seră în ţările dezvoltate, anunţat miercuri, de G8, a fost denunţat, spre surprinderea tuturor, de Rusia, care îl consideră inacceptabil. “Pentru noi, procentul de 80% este inacceptabil şi probabil de neatins”, a declarat, în faţa presei ruse, principalul consilier economic al preşedintelui rus, Dmitri Medvedev, Arkadi Dvorkovici. “Nu vom sacrifica creşterea economică doar în scopul reducerii emisiilor poluante”, a subliniat acesta. Rusia face parte din G8. Dvorkovici a refuzat însă să precizeze ce obiectiv i s-ar părea acceptabil, considerînd o asemenea estimare, prematură. “Calculele sînt în curs. Sînt posibile diferite scenarii”, a declarat el, referindu-se la un interval cuprins între 20 şi 60% privind reducerea, pînă în 2050.
Liderii G8 au anunţat, miercuri, un acord privind reducerea cu 50% a emisiilor mondiale pînă în 2050 şi cu 80% în ţările industrializate. Acest dublu obiectiv oferă un indiciu cu privire la negocierile viitorului acord mondial împotriva încălzirii globale, care va avea loc în decembrie, la Copenhaga, sub egida ONU. În această fază, Rusia nu a anunţat nici un obiectiv şi nici luarea unor angajamente în cadrul viitorului acord de la Copenhaga. “Nimeni nu ştie ce vor ruşii”, a declarat Kim Cartensen, un expert în domeniul climateric din cadrul Fondului Mondial pentru Natură (WWF), în opinia căruia declaraţia consilierului lui Medvedev arată un dezacord în cadrul delegaţiei ruse. “Pe de o parte vor să facă parte dintr-un acord mondial, pe de altă parte vor să se asigure că Rusia nu se va angaja în ceva care să aducă atingere economiei sale, deoarece au interese foarte importante în industria energetică. Ştim de ani de zile că Rusia poate rezerva surprize”, a adăugat Cartensen. În opinia lui Tobias Munchmeyer, consilier politic din cadrul Greenpeace, “fie Medvedev dormea în timpul negocierilor cu privire la declaraţia G8, fie Rusia descoperă dintr-o dată că trebuie să acţioneze, ceea ce va reprezenta o sarcină enormă, deoarece este vorba despre una dintre ţările cu cea mai slabă eficienţă energetică”.