Liderii lumii s-au reunit, ieri, la Toronto, pentru summit-ul G8, care are loc vineri şi sâmbătă, urmat de summit-ul G20, sâmbătă seara şi duminică. Summit-ul G8 se concentrează pe dezvoltare şi probleme de securitate, în timp ce reuniunea G20 va aborda în primul rând probleme economice şi reforma financiară. ”Mesajul UE pentru cele două summit-uri din Canada este clar: nu trebuie să permitem ca hotărârea de a acţiona global, coordonat, să scadă”, a declarat, la Toronto, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Summit-ul G8 de vineri, desfăşurat în staţiunea Deerhurst, la circa 300 de kilometri nord de Toronto, s-a concentrat pe ajutorul pentru dezvoltare în general şi pe un apel canadian privind o intensificare a eforturilor pentru reducerea mortalităţii infantile şi maternale, în special în statele sărace. Membrii G8 şi-au luat angajamentul să îşi sporească semnificativ ajutorul pentru statele sărace până în 2015, în cadrul Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (ODM), dar sumele alocate de fapt sunt cu miliarde de dolari mai mici decât cele promise.
Canada este atât membră G8, cât şi G20, iar premierul Stephen Harper prezidează ambele evenimente. El a calificat summit-ul G8 drept ”o întâlnire legată de responsabilitate”. Dar la începutul lunii, un proiect al comunicatului final al summit-ului nu menţiona niciun angajament pentru dezvoltare din partea celor mai dezvoltate opt economii din lume. Presiunile Franţei şi Germaniei, care sunt mult în urmă în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor de ajutor pentru anul acesta, ar fi dus la această omisiune. Liderii G8 ar urma şi să dezbată relaţiile cu puterile emergente, precum China, dar şi punctele fierbinţi din lume, printre care Afganistanul, Iranul, Orientul Mijlociu şi Peninsula Coreea. Preşedintele UE a avertizat voalat China în legătură cu politica sa comercială şi de afaceri, pe care oficialii europeni o acuză că favorizează companiile chineze.
Sâmbătă, liderilor G8 li se alătură omologii lor din Argentina, Australia, Brazilia, China, India, Indonezia, Mexic, Arabia Saudită, Africa de Sud, Coreea de Sud, Spania şi Turcia. Discuţiile lor de la Toronto ar urma să se concentreze pe efectele crizei economice şi financiare globale şi pe eforturile de a o contracara. Înainte de summit au apărut diviziuni între statele europene, care au început să îşi reducă cheltuielile pentru a face faţă crizei, şi SUA, care cere G20 să nu taie prea devreme. Un alt subiect care va figura pe agenda G20 va fi introducerea unei taxe mondiale pe bănci şi pe tranzacţii financiare, dar şi încălzirea globală.
Poliţia canadiană a arestat joi, în apropiere de locul de desfăşurare a summit-ului G20, un bărbat care avea în maşină cinci canistre cu benzină şi mai multe arme, ceea ce a adus în prim plan temerile privind securitatea reuniunii la nivel înalt din weekend, de la Toronto. Un purtătorul de cuvânt al poliţiei regale canadiene a declarat că şoferul, în vârstă de 53 de ani, avea în maşină arme cu aer comprimat, un arc, canistre cu benzină şi produse chimice. El nu a putut explica ce făcea cu ele. Bărbatul a fost identificat ulterior de poliţie drept Gary McCullough, din Whitby, Ontario. El a fost pus sub acuzare pentru deţinere de arme periculoasă şi riscă maxim 10 ani de detenţie. Nu există dovezi că incidentul ar avea legături cu summit-ul, potrivit autorităţilor.