Doi dintre liderii opoziţiei iraniene, Mir Hossein Mousavi şi Mehdi Karoubi, au decis să se reculeagă, astăzi, la mormintele victimelor violenţelor din 20 iunie, în timp ce marele ayatollah disident Hossein Ali Montazeri, a criticat autorităţile pentru moartea manifestanţilor arestaţi. Manifestaţiile violente desfăşurate la 20 iunie, la Teheran, s-au soldat cu moartea mai multor persoane, înhumate la cimitirul Beheshte Zahra, în sudul Teheranului.
Cel puţin 20 dintre manifestanţii arestaţi în cursul demonstraţiilor organizate după alegerile din 12 iunie urmează să fie judecaţi, începînd de sîmbătă, pentru ”atingere adusă securităţii naţionale. Conform agenţiei IRNA, protestatarii sînt acuzaţi că au perturbat ordinea şi securitatea, au legături cu ipocriţii (termen folosit de autorităţile iraniene pentru a-i desemna pe Mujahedinii Poporului), atentate cu bombă, port de arme de foc şi grenade, atacuri împotriva forţelor de ordine şi a miliţiilor islamiste şi transmiterea de imagini pentru media inamice”. Dintre manifestanţii reţinuţi, doi fotografi de presă iranieni care lucrau pentru media străine sînt acuzaţi de ”legături cu o mişcare insurecţională”. Majid Saeedi, fotograf independent care lucra pentru Getty Images şi Satyar Emami au fost arestaţi în luna iulie. În cursul manifestaţiilor au fost arestate între 1.000 şi 2.000 de persoane, iar un deputat iranian a estimat recent că 200 dintre acestea se află încă în închisoare. Presa iraniană a relatat în ultimele zile despre patru manifestanţi care au murit în închisoare; autorităţile au afirmat că doi dintre aceştia au murit din cauza meningitei.
Presupusele abuzuri împotriva iranienilor arestaţi în cursul protestelor provoacă preocuparea populaţiei iraniene, scrie ziarul ”New York Times”. Potrivit martorilor, unii deţinuţi ar fi fost omorîţi în bătaie de gardieni, în penitenciarele supraaglomerate. Alţii afirmă că le-au fost smulse unghiile sau au fost obligaţi să lingă vasele de la toaletele mizerabile. Relatările despre abuzurile comise de gardieni asupra persoanelor arestate - bazate pe declaraţiile rudelor şi informaţiile publicate pe site-urile opoziţiei - au provocat iritarea iranienilor de rînd, chiar şi printre cei mai de seamă conservatori. În ultimele zile au fost returnate familiilor alte cadavre pline de vînătăi, iar oficialii din anumite spitale le-au spus militanţilor pentru drepturile omului că deţin probe care atestă că peste 100 de protestatari şi-au pierdut viaţa după alegeri. Marţi, Guvernul a eliberat 140 de deţinuţi, ca unul dintre gesturile conciliatorii menite să evite noi critici. Preşedintele Mahmoud Ahmadinejad i-a cerut responsabilului pentru Justiţie să dea dovadă de ”milă islamică” faţă de toţi deţinuţii, iar luni, liderul suprem iranian, ayatolahul Ali Khamenei, a intervenit personal şi a închis un centru de detenţie.
Există însă semnale că furia oamenilor persistă şi că ea nu se limitează doar la cei care au ieşit în stradă pentru a reclama comiterea de fraude după realegerea de luna trecută a lui Mahmoud Ahmadinejad. Mai mulţi conservatori au declarat că abuzurile sugerează o îngrijorătoare lipsă de responsabilitate şi au vorbit despre intenţia manifestată de Ahmadinejad de a-l sfida chiar şi pe venerabilul ayatolah Khamenei.