Liderii separatiști se ceartă „pe ciolan“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Liderii separatiști se ceartă „pe ciolan“

Externe 08 Noiembrie 2017 / 14:02 1997 accesări
Separatiștii catalani au uitat de independeță și s-au bătut pe locurile din Parlamanul regional

Separatiștii catalani au uitat de independeță și s-au bătut pe locurile din Parlamanul regional

Nucleul dur al separatiștilor catalani se fărâmițează din cauza luptei pentru putere, semn că dorința de a obține independența regiunii față de Madrid nu a fost decât o unealtă politică, menită să le asigure cât mai multe voturi. Dovadă a venit marți seara, când negocierilor dintre cele două mari partide naționaliste, Partidul Democrat (PDeCAT), al liderul destituit al Cataloniei, Carles Puigdemont, și Esquerra Republicana de Catalunya (ERC, stânga), care aveau drept scop formarea unui front comun în perspectiva alegerilor regionale anticipate de la 21 decembrie, au eșuat. Drept urmare, șansele separatișrilor de a obține majoritatea în viitorul parlament regional scad semnificativ. "A fost imposibil să se formeze o listă comună și, în consecință, va trebui să creăm un front comun pornind de la candidaturi diferite", a anunțat într-un comunicat Sergi Sabria, deputat ERC, la expirarea termenului legal stabilit pentru alcătuirea coalițiilor electorale. Chiar dacă partidul lui Puigdemont și formațiunea vicepreședintelui executivului, Oriol Junqueras, conservă capacitatea de a se alia după alegeri, imposibilitatea de a se pune de acord înaintea votului ar putea provoca, în plus, o luptă internă pentru putere. De altfel, liderii celor două partide au ignorat mesajul clar transmis de Puigdemont din Belgia: "Nu avem altă opțiune decât să ne prezentăm toți împreună"

Potrivit unui sondaj publicat, trei formațiuni favorabile independenței, ERC, CUP (Candidatura d'Unitat Popular, de extremă stânga) și PDECat, și-ar adjudeca între 66 și 69 din mandate în parlamentul cu 135 de locuri, unde majoritatea absolută este de 68 de locuri. Ca procentaj, acest rezultat ar însemna 46% din voturi, cu 1,8% mai puțin decât la ultimele alegeri regionale, care au avut loc în septembrie 2015. Un alt sondaj arată că aceleași trei partide ar obține numai 65 de locuri la scrutinul anticipat. În schimb, partidele unioniste ar urma să fie votate de mai mulți alegători: Partidul Popular al premierului spaniol Mariano Rajoy, formațiunea centristă Ciudadanos și Partidul Socialist din Catalonia ar putea totaliza 44% din voturi, cu 5% mai mult decât în 2015.

În ciuda acestei situații, Puigdemont a continuat să atace guvernul spaniol, lansând acuzații dure într-un discurs ținut în fața a circa 200 de primari separatiști reuniți la Bruxelles. Liderul destituit al Cataloniei a catalogat drept lovitură de start punerea sub tutelă a regiunii separatiste și le-a cerut liderilor Uniunii Europene să nu mai susțină acțiunile Madridului.

AUTOSTRĂZI ȘI TRENURI BLOCATE ÎN CATALONIA

În schimb, două asociații separatiste Asociația Națională Catalană și Omnium Cultural s-au pus de acord pentru susținerea unei mișcări greviste, demarată miercuri dimineață, care a afectat atât traficul rutier, cât și pe cel feroviar. Numeroase șosele și autostrăzi au fost blocate, cele mai afectate fiind autostrăzile AP-7, de-a lungul coastei Mediteranei, legând Andaluzia de frontiera franceză, și A-2, între Barcelona și Madrid. Un tren de mare viteză care face legătură între Barcelona și Lyon (Franța) și care urma să sosească la destinație în jurul prânzului, a fost nevoit să se întoarcă din drum. Grupuri de manifestanți purtând banderole proindependență și pancarte prin care cereau eliberarea politicenilor arestați au fost prezente în diferite puncte de blocaj, precum gara din Girona, unde sute de persoane au forțat un baraj al poliției pentru a coborî pe șine și a împiedica circulația trenurilor. La Barcelona, unde metroul a funcționat miercuri la 85% din capacitate, mișcarea grevistă părea să aibă un impact mai mic decât greva generală din 3 octombrie, declanșată împotriva represiunii de poliție în timpul referendumului de autodeterminare. Greva a afectat și școlile, întrucât USTEC, principalul sindicat din sistemul de educație catalan, a aderat la protest. Apelul la grevă generală a fost lansat de organizația intersindicală proindependență CSC, în semn de protest față de precaritatea locurilor de muncă și contra unui decret al guvernului de la Madrid care relaxează formalitățile necesare pentru plecarea firmelor din Catalonia.



12