Liderii UE îi cer lui Gaddafi să renunţe imediat la putere

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Liderii UE îi cer lui Gaddafi să renunţe imediat la putere

Externe 12 Martie 2011 / 00:00 702 accesări

Liderii europeni reuniţi în summit au făcut apel, vineri, la Muammar Gaddafi şi la regimul său să demisioneze imediat şi au condamnat violenţele împotriva populaţiei civile, a declarat preşedintele UE, Herman Van Rompuy, la finalul reuniunii extraordinare pe tema situaţiei din această ţară, la Bruxelles. El a adăugat că liderii europeni consideră opoziţia reunită în Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT) drept un interlocutor legitim. Preşedintele UE a apreciat că ţara este în pragul unui război civil şi a condamnat, în numele celor 27 de state membre, violenţele împotriva civililor. El a mai declarat că liderii UE au decis vineri să studieze toate opţiunile posibile pentru a proteja populaţia civilă a Libiei, cu condiţia să existe o bază juridică clară şi un sprijin în regiune.

• Variante de reacţie • NATO apreciază că timpul începe să preseze în ceea ce priveşte evoluţia evenimentelor din Libia, Alianţa fiind pregătită să intervină în această ţară, în cazul în care primeşte mandat, a declarat secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, în deschiderea unei reuniuni de două zile a miniştrilor Apărării din cadrul Alianţei, care s-a concentrat, joi, asupra Libiei. Oficialii au prezentat planuri privind diferite operaţiuni posibile, trecând în revistă opţiunile, resursele aflate la dispoziţia lor şi misiunile cele mai importante. Ei au luat două decizii concrete, una de a consolida prezenţa maritimă a NATO în apropierea Libiei şi o alta de a evalua asistenţa umanitară pe care ONU ar putea să o solicite. Rasmussen a anunţat că NATO a extins, deja, supravegherea aeriană din sectorul central al Mediteranei, crescând la 24 de ore, în loc de zece ore cât era anterior, timpul de patrulare a avioanelor sale radar, de tip Awacs, mobilizate în sector de la sfârşitul lui 2009, în cadrul eforturilor de prevenire a terorismului. NATO, a declarat el, trebuie să aibă îndeplinite trei condiţii înainte de a acţiona. ”Dacă este demonstrată nevoia, dacă mandatul juridic este clar, iar susţinerea regională fermă, suntem pregătiţi să oferim ajutorul nostru”, a afirmat Rasmussen. Cancelarul german, Angela Merkel, s-a declarat surprinsă că Franţa a recunoscut Consiliul Naţional al Tranziţiei (CNT) al opoziţiei libiene şi a avertizat împotriva utilizării mijloacelor militare contra Libiei. ”Aceasta nu este o recunoaştere de drept internaţional”, a declarat Merkel. Franţa a devenit, joi, prima ţară care a recunoscut organismul opoziţiei faţă de regimul lui Muammar Gaddafi şi, potrivit surselor apropiate dosarului, vrea să propună UE lovituri aeriene punctuale împotriva Libiei. În ceea ce priveşte eventualitatea unei zone de interdicţie în spaţiul aerian al Libiei, propusă în Consiliul de Securitate al ONU de Franţa şi Marea Britanie, nu toate ţările din cadrul NATO sunt de acord. Iar Liga Arabă se va reuni sâmbătă pentru a discuta pe tema Libiei, în timp ce la un summit la Addis Abeba, Uniunea Africană a respins, vineri, orice formă de intervenţie militară străină în Libia.

Alarmă umanitară. Peste 250.000 de persoane au fugit din Libia spre ţările vecine, de la începutul mişcării de revoltă împotriva regimului colonelului Muammar Gaddafi, a informat Biroul pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA). Peste 137.400 de persoane au trecut frontiera pentru a merge în Tunisia, 107.500 în Egipt, 5.400 în Algeria şi 2.200 în Niger, a precizat OCHA într-un comunicat. Nevoile medicale sunt o preocupare majoră, în contextul în care se primesc informaţii privind închideri de spitale într-un moment în care oamenii au cea mai mare nevoie de îngrijiri. Sunt necesare infirmiere, iar civilii răniţi au nevoie de acces la infrastructurile medicale, adaugă comunicatul. ONU şi organizaţiile neguvernamentale umanitare au lansat un apel la strângerea sumei de 160 de milioane de dolari pentru a se furniza ajutor umanitar unui milion de persoane victime ale conflictului din Libia. Acest apel la fonduri se bazează pe un scenariu conform căruia până la 400.000 de persoane părăsesc Libia iar alte 600.000 au nevoie de ajutor umanitar în ţară.

Violenţele continuă. Forţele loiale colonelului Gaddafi au lansat un atac aerian, vineri, asupra unui post de control al rebeliunii, la zece kilometri est de Ras Lanuf, unde luptele continuau. Chiar înainte de atacul aerian, un jurnalist AFP a putut vedea cadavrele a cel puţin cinci rebeli, în spatele unei camionete care părăsea zona de luptă. Un avion de vânătoare a lansat o bombă asupra peretelui unei clădiri utilizate ca post de control de către insurgenţi, care încercau, vineri, să trimită ajutoare către estul instalaţiei petroliere de la Ras Lanuf, asupra căruia au deţinut controlul până joi. Se pare că în acest atac nu s-au înregistrat victime, dar luptele continuau, cu artileria grea, de ambele părţi. Un purtător de cuvânt al opoziţiei a dat asigurări, la Benghazi, că Muammar Gaddafi nu are suficiente trupe terestre pentru a menţine controlul asupra zonelor cucerite cu ajutorul unor bombardamente violente.



12