Liderul catalan nu vrea azil în Belgia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Liderul catalan nu vrea azil în Belgia

Externe 31 Octombrie 2017 / 16:15 800 accesări
Carles Puigdemont susține că nu intenționează să fugă din Catalonia

Carles Puigdemont susține că nu intenționează să fugă din Catalonia

Acuzat oficial de rebeliune de către autoritățile de la Madrid, premierul destituit al Cataloniei, Carles Puigdemont, a anunțat marți la Bruxelles că nu se află în Belgia pentru a solicita azil politic, în contextul în care un oficial guvernamental belgian a semnalat această posibilitate, care, conform experţilor, este extrem de redusă. "Nu sunt aici pentru a cere azil politic. Mă aflu aici pentru a acţiona în mod liber şi în siguranţă totală", a declarat Puigdemont, în cadrul unei conferinţe la un club de presă independent din Bruxelles, surse susţinând că guvernul belgian i-a respins permisiunea de a utiliza centrul de presă internaţional din oraş. De altfel, avocatul flamand al liderului catalan este sceptic în privinţa obţinerii azilului în Belgia. "Toate opţiunile sunt deschise şi analizăm toate posibilităţile. Avem timp. Se poate cere azil, dar a-l obţine este altceva", a declarat avocatul Paul Bekaert, care în trecut a cerut în zadar azil politic în Belgia pentru lideri separatişti basci. Acesta a respins ideea că Puigdemont a fugit din Spania la Bruxelles, adăugând faptul că are dreptul să se afle în Belgia, dat fiind că nu există nicio interdicție privind părăsirea țării sale. Bekaert, care a activat ca avocat pentru drepturile omului timp de peste 40 de ani, a anunțat că ar mai putea reprezenta și alți lideri catalani și că experiența sa în contestarea solicitărilor de extrădare din partea Madridului emise pe numele unor separatiști basci se va dovedi folositoare, deși noile norme ale Uniunii Europene fac ca țărilor europene să le fie mai greu să refuze extrădarea unor cetățeni în alte state ale UE. "Cunosc foarte bine reacția spaniolilor. Le cunosc psihologia și mentalitatea", a insistat Bekaert, care a acuzat Madridul că abuzează de procese în scopuri politice.

În schimb, șeful diplomației spaniole, Alfonso Dastis, și colegul său de la Justiție, Rafael Catala, și-au exprimat marți în mod deschis îndoiala cu privire la o eventuală cerere de azil din partea liderului separatist. "Ar fi surprinzător să se acorde azil în circumstanțele actuale", a declarat ministrul de Externe. Marți, Curtea Supremă a Spaniei a început procedurile judiciare contra fostei șefe a Parlamentului regional catalan Carme Forcadell și a altor parlamentari catalani, iar Tribunalul Constituțional al Spaniei a anulat marți declarația de independență a Cataloniei.

Independența, pusă pe pauză

Liderul separatist a explicat că mai este de parcurs un drum lung până la obținerea independenței, lăsând să se înțeleagă că este dispus să facă unele concesii în fața Madridului. ''Am fost nevoiți să ne adaptăm planul de lucru pentru a evita violența, iar dacă prețul acestei atitudini este să încetinim crearea Republicii, atunci trebuie să admitem că este un preț rezonabil de plătit în Europa secolului XXI. În fața unor informații conform cărora guvernul spaniol plănuia o ofensivă foarte agresivă și fără precedent împotriva guvernului Cataloniei și funcționarilor rămași fideli guvernului legitim, am convenit vineri ca guvernul să dea prioritate prudenței, securității și moderației pentru că ne-am dat seama că dialogul în aceste condiții era imposibil", a spus Puigdemont care a criticat politizarea justiției spaniole, pe care o acuză că este lipsită de imparțialitate: "Mă voi întoarce rapid în Catalonia dacă mi se garantează un proces corect, cu separarea puterilor în Spania, lucru la care trebuie să ne așteptăm din partea unei țări europene". El a menționat că va respecta rezultatul alegerilor anticipate convocate de guvernul de la Madrid în Catalonia pentru 21 decembrie, dar a pus la îndoială faptul că guvernul lui Rajoy va accepta acest rezultat dacă nu va fi convenabil Madridului.



12