Liderul Hamas recunoaşte existenţa Israelului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Liderul Hamas recunoaşte existenţa Israelului

Externe 12 Ianuarie 2007 / 00:00 588 accesări

Liderul aflat în exil al mişcării Hamas, Khaled Meshaal, a recunoscut că existenţa Israelului este un fapt, atenuînd refuzul gruparii de a recunoaşte statul evreu. "Israelul este o realitate şi va rămîne un stat numit Israel, acesta este un fapt", a declarat Khaled Meshaal. "Problema nu este că există o entitate numită Israel. Problema este că statul palestinian nu există", a adăugat acesta.

Israelul şi guvernele occidentale au impus sancţiuni financiare Guvernului palestinian condus de Hamas, pentru refuzul de a recunoaşte Israelul, de a renunţa la violenţă şi de a accepta acordurile de pace din trecut. Khaled Meshaal a continuat însă că Hamas va sfida condiţiile Occidentului şi va refuza să recunoască oficial statul evreu, pînă cînd cerinţele sale referitoare la un stat palestinian nu vor fi îndeplinite. Hamas doreşte crearea unui stat palestinian care să includă Gaza, Cisiordania şi Ierusalimul de Est şi acceptarea drepturilor refugiaţilor palestinieni de a reveni la casele lor, pierdute în războiul din 1967 şi anterior.

Israelul şi Hezbollah au încălcat legislaţia internaţională, în timpul războiului din sudul Libanului, desfăşurat timp de 34 de zile. Raportul anual al organizaţiei pentru drepturile omului Human Rights Watch, difuzat joi, la Washington, afirmă că forţele israeliene au încălcat frecvent legile războiului, nereuşind să facă distincţie între militanţii înarmaţi şi populaţia civilă. Armata israeliană a folosit, de asemenea, bombe cu fragmentaţie, interzise de legea internaţională. La rîndul său, Hezbollah a lansat mii de rachete asupra unor sate şi oraşe din nordul Israelului, omorînd 39 de civili şi rănind alte cîteva sute. Conflictul a provocat cel puţin 11.000 de morţi în rîndurile populaţiei libaneze, peste 4.000 de persoane fiind rănite şi un milion fiind deplasate.

Vremurile de război par demult apuse şi clasa politică israeliană dă dovadă de deschidere către minoritatea sa palestiniană. Un arab israelian urmează să fie numit în funcţia de ministru, în urma deciziei adoptate de liderul Partidului Muncii, Amir Peretz, care a decis să încredinţeze deputatului musulman Ghaleb Majadleh, membru al Partidului Muncii, portofoliul Ştiinţelor, Culturii şi Sportului, devenit vacant după demisia fostului ministru Ofir Pines-Paz. În 2001, un arab israelian de confesiune druză, Salaf Tarif, a obţinut un post de ministru fără portofoliu. A fost pentru prima dată cînd un arab israelian a avut acces la o funcţie de rang înalt.



12