Liderul organizației Stat Islamic trăiește?!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Liderul organizației Stat Islamic trăiește?!

Externe 14 Noiembrie 2014 / 00:00 348 accesări

Grupul terorist Stat Islamic a difuzat, ieri, o înregistrare cu liderul organizaţiei, Abu Bakr al-Baghdadi, pe fondul zvonurilor că acesta ar fi fost rănit sau chiar ucis într-un raid aerian. Într-o înregistrare de 17 minute, bărbatul prezentat ca Abu Bakr al-Baghdadi nu face nicio referire la raidurile aeriene, dar menţionează evenimente produse după atac, în încercarea de a demonstra că este în viaţă. Pentagonul a anunţat luni că nu poate confirma informaţiile potrivit cărora liderul grupului terorist ar fi fost ucis într-un raid aerian. Surse din Orientul Mijlociu au anunţat că Abu Bakr al-Baghdadi ar fi fost rănit sau chiar ucis în raiduri aeriene ale coaliţiei internaţionale. ”Există numeroase informaţii contradictorii despre starea lui al-Baghdadi. Deocamdată, nu le putem confirma”, a declarat Steven Warren, purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării.

DEFINIREA STRATEGIEI Ofiţeri din peste 30 de ţări din cadrul coaliţiei conduse de SUA împotriva SI s-au reunit, miercuri, la o bază americană din Florida, unde pe parcursul a zece zile vor încerca să definească o strategie împotriva jihadiştilor. Cei 200 de ofiţeri responsabili de operaţiuni s-au reunit la baza aeriană MacDill din Tampa, cartierul general al Comandamentului american însărcinat cu Orientul Mijlociu şi Asia Centrală (CENCTOM), care supervizează campania de atacuri aeriene efectuată în Irak şi în Siria împotriva SI. Această reuniune intervine la peste trei luni de la lansarea primelor atacuri aeriene americane în Irak împotriva SI. În total, peste 800 de atacuri aeriene au fost efectuate în Irak şi în Siria, majoritatea de către SUA (85%). Partenerii arabi ai coaliţiei împotriva SI au efectuat 56 dintre cele 393 de atacuri aeriene în Siria, în timp ce partenerii occidentali ai americanilor au efectuat 70 din cele peste 470 de raiduri aeriene în Irak, a precizat colonelul Patrick Ryder, un purtător de cuvânt al (CENTCOM). În ultimele trei luni, coaliţia a largat aproximativ 2.400 de bombe şi rachete în cele peste 800 de atacuri aeriene.

Această campanie aeriană are ca scop să contracareze înaintarea jihadiştilor SI, care au proclamat un califat în zona de frontieră dintre Irak şi Siria, după ce au cucerit largi porţiuni din teritoriile celor două ţări. Diverse grupuri independente nu avansează date precise despre numărul civililor ucişi în aceste operaţiuni. CENTCOM afirmă că nu a putut să confirme moartea vreunui civil. Arabia Saudită, EAU, Iordania şi Bahrain acordă o susţinere puternică americanilor în Siria, în timp ce Australia, Belgia, Canada, Danemarca, Franţa, Olanda şi Marea Britanie cooperează în atacurile aeriene asupra unor poziţii deţinute de SI în Irak.

AU ÎNTRECUT MĂSURA SUA au recunoscut din nou, miercuri, în cursul unei audieri la Geneva în faţa Comitetului ONU împotriva Torturii, că au depăşit limita în timpul ”războiului împotriva terorii”. ”SUA sunt mândre de rolul pe care îl joacă în respectarea, promovarea şi apărarea drepturilor omului atât pe teritoriul american, cât şi în lume”, a dat asigurări consiliera juridică interimară a administraţiei americane, Mary McLeod, în faţa celor zece membri ai Comitetului ONU împotriva Torturii. ”Dar, după atacurile din 11 septembrie 2001, în mod regretabil, nu am respectat întotdeauna propriile noastre valori. Am depăşit limita şi ne asumăm responsabilitatea”, a adăugat Mary McLeod, citându-l pe preşedintele Barack Obama. McLeod face parte dintr-o delegaţie de aproximativ 30 de funcţionari de rang înalt americani veniţi la Geneva pentru a răspunde timp de două zile întrebărilor Comitetului ONU împotriva Torturii, care examinează cazul SUA, pentru prima oară din 2006. După alegerea preşedintelui Barack Obama, Washingtonul a admis că ”războiul împotriva terorii” iniţiat de fostul preşedinte George W. Bush a condus la unele abuzuri.



12