A pus la cale o adevărată reţea de furt de date bancare şi de clonare de carduri, pe care a coordonat-o de la distanţă, reuşind astfel să obţină sume uriaşe de bani. Este vorba despre Romeo Ursu, zis „Boenică” sau „Boe Fiorosu’”, care, în 2011, a racolat mai multe persoane şi le-a convins să se implice în activităţi din sfera criminalităţii informatice, pentru obţinerea de date confidenţiale bancare şi efectuarea de operaţiuni financiare frauduloase. Oamenii legii spun că fiecare membru al grupului avea un rol bine definit, în funcţie de abilităţile în domeniul informatic. Potrivit procurorilor, Leonid Ţarălungă, zis şi "Leo" sau „Moldoveanul”, omul de încredere al lui Ursu, era persoana specializată în montarea de echipamente „skimming“ pe bancomate. El mergea în diferite ţări - Germania, Finlanda, Norvegia - şi identifica ATM-urile din oraşele mai mici, unde puteau fi instalate mai uşor echipamentele de copiere a datelor bancare.
BRUIAJ DECODIFICAT Alt membru al reţelei, Ionel Tiberius Burcuş, zis „Tibi”, din Constanţa, a intrat în afacere după ce Ursu a aflat că acesta avea cunoştinţe avansate de electronică şi i-a propus să desfăşoare activităţi tehnice în folosul grupului. Burcuş a fost de acord şi a dat proba de foc, pe care a trecut-o cu brio. Ţarălungă i-a cerut să decodeze o înregistrare mp3, în vederea extragerii unor date de carduri bancare. Ulterior, colaborarea s-a dezvoltat, Romeo Ursu asigurând resurse materiale şi umane pentru ca Burcuş să realizeze un program informatic de eliminare a bruiajului instalat, ca măsură de securitate, pe bancomatele din Germania, ţara în care au acţionat cel mai des. În acest sens, Ursu l-a trimis pe Ţarălungă în Germania pentru înregistrarea audio a bruiajului şi, ulterior, pentru efectuarea „probelor de sunet”. După ce a reuşit să fenteze sistemul bancar german, Burcuş a trecut la treabă şi a fabricat mai multe tipuri de echipamente „skimming“, în special pentru ATM-urile „Commerzbank” din Germania, pe care le-a înmânat membrilor grupului, aceştia montându-le pe bancomate.
ARESTAT ÎN LIPSĂ În martie 2012, Relu Şerban a intrat în afacere, la iniţiativa lui Burcuş. Noul venit avea conexiuni în Japonia şi şi-a oferit serviciile de intermediere a retragerii banilor prin transmiterea datelor de pe carduri în vederea retragerii de numerar de la ATM-uri cu ajutorul cardurilor clonate de membrii reţelei. Procurorii spun că indivizii nu au folosit niciodată bancomate din Germania sau din România pentru a retrage banii, ci numai pe cele din Argentina, Japonia, Iordania şi Statele Unite ale Americii. Anchetatorii spun că Ursu a plecat în Iordania în 2008 şi nu s-a mai întors în România. El a fost cercetat şi arestat în lipsă. Potrivit anchetatorilor, gruparea a fost anihilată anul trecut, în urma efectuării a 85 de descinderi imobiliare în mai multe judeţe din ţară, printre care s-a numărat şi Constanţa. Oamenii legii spun că au găsit în locuinţele celor patru suspecţi 107.447,47 de euro, bani pe care i-au confiscat deoarece s-a stabilit că proveneau din activitatea ilicită. În timpul anchetei, procurorii au reuşit să dea de urma a 33 de cetăţeni germani, finlandezi şi norvegieni, care au declarat că au fost păgubiţi de carderii români cu aproximativ 40.000 de euro. Burcuş, Şerban şi Ţarălungă au fost arestaţi pentru câteva luni, iar Ursu a fost arestat în lipsă. Dosarul a fost trimis spre soluţionare Tribunalului Constanţa şi, ieri, cei patru au fost condamnaţi. Burcuş a primit patru ani de detenţie, Şerban - patru ani şi jumătate cu executare, Ţarălungă - cinci ani, iar liderul grupului, Romeo Ursu, a primit cea mai mare pedeapsă: opt ani de închisoare. Sentinţa nu este definitivă.