Secretarul general al Ligii Arabe, Amr Mussa, a prezentat, ieri, ceea ce organizaţia consideră a fi elementele esenţiale pentru ameliorarea crizei din Irak. Liga Arabă a declarat că membrii Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite trebuie să fixeze un calendar pentru retragerea tuturor trupelor străine din Irak. În afară de stabilirea calendarului retragerii, lista include o corectă distribuire a banilor şi anihiliarea tuturor miliţiilor, cereri formulate de multe ori de Liga Arabă. Statele Unite au respins pînă acum apelurile pentru stabilirea unui calendar de retragere a trupelor americane, iar guvernele arabe au o influenţă redusă la Bagdad. Reprezentantul Ligii Arabe în Irak a demisionat în luna ianuarie, afirmînd că se simte frustrat din cauza situaţiei instabile din această ţară.
Nici vorbă de retragerea forţelor coaliţiei deocamdată. Preşedintele gruzin Mihail Saakaşvili a declarat că ţara sa intenţionează să trimită militari suplimentari în Irak. Gruzia, care doreşte legături strînse cu Occidentul, precum şi aderarea la NATO, este un aliat-cheie al Statelor Unite în Caucaz. Gruzia a susţinut eforturile americane din Irak, ţară în care are circa 850 de militari. Statele Unite susţin o aderare a Gruziei la NATO, dar Rusia este iritată de o astfel de posibilitate.
În ceea ce priveşte stabilizarea Irakului, Statele Unite par să nu îşi mai permită refuzul de a coopta Iranul şi Siria, vecini incomozi ai acestuia. Purtătorul de cuvînt al Ministerului iranian al Afacerilor Externe, Mohammad Ali Hosseini, a declarat, sîmbătă, că Statele Unite au propus recent Iranului începerea unor discuţii privind securitatea Irakului.
Dovezi de tortură descoperite la Basra
Forţele irakiene, susţinute de trupele britanice, au descoperit dovezi ale unor acte de tortură într-un centru de detenţie al serviciilor irakiene de informaţii din Basra, vizat duminică de un raid. Oficialii de la centrul de detenţie, parte a complexului poliţiei din oraş, au declarat că 37 prizonieri au fost eliberaţi în timpul raidului. Aceştia le-au prezentat reporterilor birourile percheziţionate, unde puteau fi văzute dosare răvăşite, mese răsturnate şi uşi sparte. Raidul a fost parte a unei operaţiuni conduse de forţele irakiene. Cinci persoane au fost arestate, fiind suspectate de acţiuni teroriste, printre care implicare în fabricarea explozibililor şi atacuri împotriva civililor şi forţei multinaţionale. Circa 100 de militari ai forţei multinaţionale au participat la raid, avînd un rol de susţinere. Miliţiile şiite sînt suspectate că s-au infiltrat în rîndul poliţiei din Basra şi nu este prima dată cînd raiduri vizează clădiri ale poliţiei.
Trei insurgeţti irakieni au fost arestaţi şi o femeie a fost rănită, tot duminică, în urma unui raid al armatei americane într-o moschee din Bagdad. Militarii americani participă rareori la astfel de operaţiuni în lăcaşurile religioase irakiene, misiunea revenind în general forţelor irakiene, care efectuează percheziţiile propriu-zise în moschei, în timp ce trupele americane asigură doar protecţia în exteriorul clădirii. Raidul a fost declanşat în baza unor informaţii potrivit cărora în moschee se afla un suspect de terorism, implicat în livrările de arme şi explozibili către insurgenţii irakieni.
Pe de altă parte, o alianţă a grupurilor sunnite afiliate la aripa irakiană a reţelei al-Qaida, care a anunţat că a ucis 18 poliţişti irakieni pentru a răzbuna violarea unei femei sunnite, a publicat ieri pe Internet o înregistrare video a execuţiei mai multor bărbaţi. Înregistrarea îi prezintă pe bărbaţi, legaţi la ochi, aşezaţi în mai multe rînduri, iar peste imagine este vizibil un mesaj ce acuză Guvernul irakian de responsabilitate pentru execuţie, deoarece a ignorat revendicările "statului islamic din Irak". În înregistrare sînt vizibili bărbaţi înarmaţi şi mascaţi care se roagă, stînd în picioare în spatele unui rînd de bărbaţi aşezaţi în genunchi într-un şant plin de noroi, cu mîinile legate la spate. Imaginile îi prezintă pe bărbaţii înarmaţi începînd să îi împuşte în ceafă pe prizonieri, rugîndu-se în continuare.
Duminică s-a înregistrat şi un nou asasinat al unui jurnalist irakian. Mohan al-Dhaher, redactor-şef al cotidianului "al-Mashriq", a fost ucis de necunoscuţi înarmaţi, în faţa casei sale, la Bagdad. Acest asasinat ridică la 190 numărul jurnaliştilor ucişi de la declanşarea războiului în Irak, în 2003.