Limba turcă, în centrul „Polifoniilor culturale“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Congres internaţional la Universitatea „Ovidius“

Limba turcă, în centrul „Polifoniilor culturale“

Cultură 20 Septembrie 2013 / 00:00 586 accesări

Congresul Internaţional „Polifonii culturale, Limbă, Cultură şi Civilizaţie Turcă în lume” a fost deschis, ieri după-amiază, la sediul Uniunii Democrate Turce din România (UDTR), care este şi iniţiatorul evenimentului, alături de Facultatea de Litere din cadrul Universităţii „Ovidius”. Inspectorul din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, Vildan Bormambet, a fost gazda şi, totodată, traducătorul conferinţei de deschidere a congresului, la care au participat câţiva invitaţi din străinătate, printre care preşedintele Federaţiei Internaţionale a Cadrelor Didactice din Spaţiul Euro-Asiatic, Şuayp Ozcan, şi preşedintele Asociaţiei Cadrelor Didactice din Învăţământul Tehnic din Ciprul de Nord, Mehmet Arslan. Invitaţii de la conferinţă şi-au prezentat punctele de vedere şi au subliniat importanţa dezvoltării proiectelor de învăţământ în limba turcă, în cadrul unor instituţii din afara graniţelor Republicii Turcia, într-un context multicultural.

DEZBATERI ŞI COMUNICĂRI Congresul continuă astăzi şi mâine şi cuprinde dezbateri şi comunicări centrate pe cultura şi civilizaţia turcă. Lucrările sunt deschise astăzi, de la ora 10.00, în Sala Senatului Universităţii „Ovidius”, unde sunt anunţaţi să participe preşedintele UDTR, Osman Fedbi, şi consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Fusun Aramaz, alături de studenţi ai universităţii, membri ai comunităţii turce locale şi invitaţi din afara ţării. Lucrările prezentate în cadrul congresului vor fi publicate într-o broşură în limbile română, turcă şi engleză.

„La „Ovidius” avem două secţii, Română - Turcă şi Engleză - Turcă, astfel că universitatea este o gazdă ideală. Avem invitaţi din Turcia, din Kosovo şi din Ciprul de Nord”, a declarat inspectorul din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, Vildan Bormambet. „Limba turcă este foarte răspândită în lume, ca limbă maternă, şi numărul vorbitorilor ei este în creştere. Totodată, învăţarea limbii turce ocupă un loc important în anumite ţări europene precum România sau Bosnia-Herţegovina, sunt cereri pentru studiu opţional în şcoli, iar faptul că România a intrat de câţiva ani în concursul olimpic internaţional de limbă turcă este o mare bucurie. Felicit pe cei responsabili de aceste iniţiative, iar importanţa limbii şi culturii turce se va reflecta perfect în lucrările prezentate”, a declarat preşedintele Federaţiei Internaţionale a Cadrelor Didactice din Spaţiul Euro-Asiatic, Şuayp Ozcan. Programul oaspeţilor din străinătate cuprinde şi vizite la Centrul Cultural Turc „Yunus Emre” din Constanţa, la Colegiul „Kemal Ataturk” din Medgidia, dar şi la lăcaşurile de cult musulman din Constanţa şi Mangalia.



12