Lipsa de comunicare a lăsat bolnavii de cancer fără tratament

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Management defectuos

Lipsa de comunicare a lăsat bolnavii de cancer fără tratament

Sănătate 17 Decembrie 2013 / 00:00 531 accesări

Principala cauză a neregulilor de la Institutul Oncologic Bucureşti (IOB) a fost managementul defectuos al fostului director, pentru toate problemele constatate aplicându-se sancţiuni de 33.000 de lei şi fiind sesizate organele de anchetă, a anunţat, ieri, secretarul de Stat din Ministerul Sănătăţii (MS), Adrian Pană. “La IOB este un management defectuos de mulţi ani al fostei conduceri, care a afectat calitatea serviciilor oferite pacienţilor. În ceea ce priveşte aprovizionarea cu medicamente şi materiale sanitare, au fost probleme, în principal, din cauza lipsei de comunicare între şefii de secţie, Comisia Medicamentului, serviciile de achiziţie şi serviciul financiar, astfel încât să fie asigurate medicamente şi materiale de tipul analgezice, antibiotice uzuale şi pastile împotriva greţei”, a precizat secretarul de Stat, într-o conferinţă de presă. Potrivit acestuia, la IOB nu existau indicaţii reale privind stocul din farmacii şi, de asemenea, erau probleme în ceea ce priveşte sistemul informatic centralizat pe spitale, astfel încât nu puteau fi verificate stocurile la momentul prescrierilor medicamentelor.

Alte nereguli depistate de echipa de control a MS se referă la utilizarea aparaturii pentru radioterapie. “Controlul a semnalat o serie de nereguli în ceea ce priveşte serviciile oferite pacienţilor şi utilizarea aparaturii din dotare. Astfel, pentru radioterapie, două acceleratoare noi primite de IOB din fondurile MS, în perioada 2009 - 2011, au fost puse în funcţiune în 2013, când deja erau ieşite din garanţie. De asemenea, există informaţii potrivit cărora pacienţii ar fi fost dirijaţi către sistemul privat pentru efectuarea acestor tratamente, de radioterapie, inclusiv fostul manager al spitalului având contract cu astfel de unităţi. Pentru aceste situaţii, vom transmite organelor abilitate verificarea veridicităţii lor”, a spus Pană.

Totodată, a spus secretarul de Stat, aparatul de telecobaltoterapie a fost folosit în mod necorespunzător, iar sursa de cobalt nu a fost schimbată de la instalare. Alte nereguli găsite la IOB se referă la modul în care au fost programaţi pacienţii şi lipsa unor stocuri de dezinfectanţi pentru spaţiile spitalului, nefiind însă afectate sălile de operaţie. Urmare a acestor nereguli, au fost aplicate amenzi contravenţionale, respectiv 20.000 de lei pentru nerespectarea termenelor de remediere a neconformităţilor, 3.000 de lei pentru nerespectarea modului de depozitare a deşeurilor provenite din activităţi medicale şi 10.000 de lei pentru neasigurarea aprovizionării permanente şi suficiente cu materiale necesare efectuării operaţiunilor de dezinfecţie, a mai spus Pană. Secretarul de Stat a adăugat că o altă situaţie care va fi sesizată organelor abilitate vizează faptul că existau aparate în revizie, însă, cu toate acestea, apăreau pacienţi care ar fi fost trataţi în acea perioadă. Pană a mai spus că este adevărat că institutul avea cheltuieli mari pentru medicamente, însă nu a avut probleme majore cu banii. Potrivit lui Adrian Pană, Consiliul de Administraţie reorganizat va trebui să vină, în 30 de zile, cu un plan de acţiune pentru 2014. Secretarul de Stat a mai spus că, în prezent, la IOB există toate medicamentele uzuale şi că orice eventuală nouă problemă va fi anunţată în raportul de gardă. Controlul la IOB a fost dispus după ce unii pacienţi au fost puşi, în 6 decembrie, în faţa unei situaţii de criză: nu puteau face tratament citostatic întrucât nu exista ser fiziologic, iar unitatea nu mai avea nici antibiotice, leucoplast şi comprese, directoarea declarându-se surprinsă de situaţie. De asemenea, reamintim că managerul Institutului Oncologic Bucureşti, Ana-Maria Niţulescu, a declarat că a aflat vineri despre lipsa unor medicamente şi materiale sanitare şi că nu există stocuri de urgenţă. Potrivit managerului IOB, în ultima lună, toate spitalele au această problemă. Coordonatorul programului oncologic de la IOB, dr. Mircea Dediu, a spus, la rândul său, că nu ştie nimic despre lipsa medicamentelor reclamate de bolnavii din spital şi nici nu poate verifica informaţia, întrucât nu se mai află în spital. Medicul Monica Pop, membru în Consiliul de Administraţie al IOB, a aflat despre nemulţumirile pacienţilor şi consideră inadmisibilă această situaţie.

Taguri articol


12