Lipsa educaţiei şi a cunoaşterii limbilor străine, barieră în obţinerea unui job

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Studiu realizat în România

Lipsa educaţiei şi a cunoaşterii limbilor străine, barieră în obţinerea unui job

Cultură 24 Noiembrie 2014 / 00:00 880 accesări

Femeile salariate din România nu se percep ca fiind discriminate din punctul de vedere al remuneraţiei comparativ cu bărbaţii (aproape 90% dintre acestea), însă consideră că bărbaţii au mai multe şanse decât ele când vine vorba de promovare. Cele mai multe femei se plâng de discriminare atunci când încearcă să obţină primul loc de muncă, iar un sfert dintre acestea afirmă că există diferenţe de gen în privinţa diverselor bariere educaţionale. Astfel, 18,6% consideră că femeile participă la mai puţine cursuri de formare profesională continuă decât bărbaţii, iar peste 16% spun că sunt din start mai expuse la un grad de şcolarizare scăzut. Acestea sunt doar câteva din rezultatele “Studiului privind barierele de gen în România”, realizat în cadrul proiectului “Feminis”, care a fost prezentat sâmbătă, 22 noiembrie, la Liceul Internaţional de Informatică din Constanţa. Studiul a fost realizat în perioada mai - octombrie 2014, în şase regiuni din ţară (Bucureşti - Ilfov, Vest - Timişoara, Nord-Est - Iaşi, Sud-Est - Dobrogea, Nord-Vest - Cluj-Napoca şi Sud-Est - Muntenia) şi a cuprins chestionare şi interviuri a 1.738 de femei, şase Agenţii Judeţene de Ocupare a Forţelor de Muncă şi manageri de întreprinderi. Proiectul este implementat pe fonduri europene, în perioada mai 2014 - noiembrie 2015, de Fundaţia Lumina Instituţii de Învăţământ, în parteneriat cu SC Lumina Instituţii de Învăţământ SA, Uniunea Naţională pentru Drepturile Femeii din România şi Servicios Integrales de Contratacion e Intermediacion Dominus, din Spania.

FEMEILE CONŞTIENTIZEAZĂ CĂ LIPSA CUNOAŞTERII LIMBILOR STRĂINE REPREZINTĂ O BARIERĂ LA ANGAJARE Alte concluzii ale studiului arată că femeile conştientizează faptul că lipsa cunoaşterii unei limbi străine şi lipsa internetului reprezintă bariere importante pentru acestea, iar când vine vorba despre a-şi găsi un loc de muncă, ele consideră că se confruntă şi cu lipsa educaţiei şi a experienţei relevante în muncă. Deşi se consideră egalele bărbaţilor, 43% dintre femeile din România spun că au mai multe îndatoriri gospodăreşti decât partenerii lor şi 96% dintre acestea consideră că bărbatul este cel care ar trebui să aibă cel mai mare venit din familie. O treime dintre femeile respondente consideră că există bariere culturale pe criterii de etnie sau rasă, dar cea mai mare discriminare se practică în mediul privat, managerii de întreprinderi identificând acest aspect. “Studiul pe care l-am realizat va ajunge la toate instituţiile publice care au putere de decizie, pentru a avea o oglindă clară a problemelor cu care se confruntă femeile din România”, a spus coordonatorul departamentului de cercetare din cadrul “Feminis”, prof. univ. dr. Ion Boboc, de la Universitatea Europei de Sud-Est.

În cadrul proiectului “Feminis” se doresc promovarea egalităţii de şanse şi facilitarea accesului pe piaţa muncii pentru 2.850 de femei din cele şase regiuni de dezvoltare ale României, prin programe de formare specifice în scopul perfecţionării în competenţe informatice şi antreprenoriale a 600 de femei şi prin calificare şi recalificare în meserii potrivit nevoilor pieţei muncii a 2.250 de femei. La Constanţa, 400 de femei se specializează din luna iulie, la Liceul Internaţional de Informatică din Constanţa, în meserii precum ghid turistic, babysitter, lucrător comercial, cameristă, cofetar, infirmier, operator introducere date, administrator pensiune turistică, dactilograf şi operator la prelucrarea textelor şi agent de gestiune.



12