În fața "amenințării" tot mai mari reprezentate de bacteriile rezistente la tratamentele medicale, pe plan mondial există o "lipsă gravă de programe de dezvoltare a unor antibiotice noi", se afirmă într-un raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), publicat miercuri, potrivit AFP. "Rezistența la antimicrobieni este o urgență sanitară mondială, care pune serios în pericol progresele medicinei moderne", a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, în comunicatul de presă publicat de această organizație. El consideră că este "urgent să se multiplice investițiile în programele de cercetare și dezvoltare a unor medicamente eficiente contra infecțiilor rezistente la antibiotice, inclusiv împotriva tuberculozei". Această agenție din cadrul ONU a recenzat 51 de noi produse antibacteriene aflate într-o etapă de dezvoltare și de teste clinice pentru tratarea agenților patogeni prioritari care sunt rezistenți la antibiotice, tuberculoză și infecții diareice, uneori mortale, din cauza Clostridium difficile. Dar, dintre toate aceste medicamente cu rol de "candidat", "doar opt reprezintă tratamente inovatoare", susceptibile să valorifice actualul arsenal de tratamente antibiotice, a deplâns OMS în același comunicat.
Noul raport al OMS a subliniat "o gravă lipsă în privința opțiunilor de tratament" pentru tuberculoza rezistentă, care ucide aproximativ 250.000 de persoane pe an, dar și pentru alte bacterii rezistente la medicamente, inclusiv Acinetobacter și enterobacteriile (precum Klebsiella și E. coli). Acestea din urmă pot să cauzeze infecții grave și adeseori mortale și reprezintă o amenințare deosebit de serioasă în special în spitale.
De asemenea, există "foarte puține" forme orale de antibiotice în dezvoltare, deși acestea sunt "esențiale pentru tratarea infecțiilor în afara spitalelor sau în contexte marcate de resurse limitate". Prevenția și utilizarea adecvată a antibioticelor (pentru oameni și animale) fac parte, de asemenea, din rândul mijloacelor de luptă împotriva acestei amenințări, a reamintit OMS.
Bacteriile rezistente la antibiotice ar putea ucide până la 10 milioane de persoane pe an până în anul 2050.