Lipsa proiectelor în sistemul sanitar poate duce la pierderea a 250 de milioane de euro

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Lipsa proiectelor în sistemul sanitar poate duce la pierderea a 250 de milioane de euro

Sănătate 15 Martie 2017 / 19:00 575 accesări

Comisarul european pentru Politică Regională, Corina Creţu, a declarat, miercuri, că România are la dispoziţie 250 de milioane de euro – fonduri europene, pentru modernizarea unităţilor sanitare, însă, nu au fost depuse proiecte pentru absorbi aceşti bani. „Mai avem bani la dispoziţie. Voi discuta mâine cu domnul ministru al Sănătăţii (Florian Bodog-n.r.) pentru 280 de modernizări de spitale şi de unităţi sanitare, pentru care nu avem proiecte la această oră. Deci, suma totală este de aproape 400 de milioane de euro pentru sitemul sanitar din care 150 de milioane sunt pentru cele trei spitale regionale, pentru restul nu avem proiecte şi acest lucru trebuie să îl discutăm mâine cu Ministerul Sănătăţii. (…) Invit toate unităţile sanitare care consideră că au nevoie de modernizări, mai sunt bani la dispoziţie, 250 de milioane de euro care pot fi folosiţi în actuala perioadă de programare în domeniul sanitar”, a declarat comisarul european pentru Politică Regională, Corina Creţu, la Parlament, unde a participat la o şedinţa a comisiilor parlamentare pentru afaceri europene.

Corina Creţu a spus că va discuta cu Florian Bodog şi despre faptul că primit până acum harta nevoilor sanitare şi nici harta nevoilor în ceea ce priveşte deşeurile. „Avem cinci condiţionalităţi ex ante din 25 care nu sunt îndeplinite”, a mai spus Corina Creţu.

Corina Creţu a afirmat că s-a încheiat contractul pentru studii de fezabilitate pentru cele trei spitale regionale la Cluj, Craiova şi Iaşi, precizând că speră ca în anul 2018 să înceapă construcţia acestora. „Am înţeles că s-a încheiat contractul pentru studii de fezabilitate pentru cele trei spitale regionale la Cluj, Craiova şi Iaşi cu Banca Europeană de Investiţii. Dânşii estimează că aceste studii vor dura în jur de 6-8 luni, după care vor trebui lansate procedurile de licitare. Din câte am înţeles, mi-au spus cei din serviciile mele că sunt optimistă spunând că vor începe lucrările în 2018, dar în orice caz sunt proiecte de infrastructură care necesită timp. Locaţiile sunt stabilite, acest lucru l-am realizat într-un an de zile, proiectul pentru studii de fezabilitate, contractul a fost semnat, urmează ca unităţile, cei care vor construi să liciteze, şi în funcţie de cum vor merge aceste licitaţii speranţa mea rămâne în continuare că în 2018 va începe contrucţia”, a mai spus Corina Creţu.



12