Lista cu miniştri şi programul de guvernare al USL, la Parlament

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În linie dreaptă

Lista cu miniştri şi programul de guvernare al USL, la Parlament

Politică 05 Mai 2012 / 00:00 413 accesări

PROGRAM DEPUS Procesul de învestire a Executivului propus de premierul desemnat, Victor Ponta, a intrat în linie dreaptă, după ce ministrul desemnat pentru relaţia cu Legislativul, Mircea Duşa, a depus, joi seară, la Parlament, lista cu miniştrii care urmează să facă parte din Guvernul Ponta şi programul de guvernare. Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au stabilit ca luni, la ora 10.00, miniştrii desemnaţi să fie audiaţi în comisiile parlamentare de resort, iar la ora 16.00 să se reunească plenul comun pentru votul de învestitură a Cabinetului Ponta. Ca să primească votul de învestitură, Executivul Ponta are nevoie de 231 de voturi pentru, ceea ce se pare că va şi aduna dacă ar fi să ne luăm după afirmaţiile premierului desemnat, Victor Ponta. El a declarat, vineri, că, în prezent, Cabinetul pe care îl propune se bazează pe 231 de voturi în Parlament - membri ai USL, dar şi pe voturile reprezentanţilor minorităţilor naţionale cu care urmează să semneze un protocol, precum şi pe cele ale deputaţilor şi senatorilor UNPR.

17 CAPITOLE De departe, cele mai importante capitole din programul de guvernare al Cabinetului Ponta se referă la „restituirea sumelor reţinute fără bază legală pensionarilor” în cursul anului 2012 şi aducerea salariilor personalului bugetar la nivelul din iunie 2010. „Execuţia bugetară se va realiza de o manieră prudentă, concomitent cu respectarea obligaţiilor asumate către diferite categorii de cetăţeni”, se menţionează în program, între măsurile şi acţiunile prioritare pe care şi le propune Guvernul Ponta în domeniul finanţelor publice. Însă, la nivel general, programul propus de USL cuprinde 17 capitole, fiind stabilite cinci priorităţi esenţiale: respectarea legilor, fără excepţii, fără derogări sau scuze; repararea inechităţilor sociale; implementarea unei viziuni economice de lungă durată, care să ofere predictibilitate, locuri de muncă şi să protejeze resursele naturale ale ţării; depolitizarea administraţiei publice; toleranţă zero faţă de corupţie şi clientelism şi continuarea eforturilor pentru atingerea obiectivelor din Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

DEPOLITIZARE În subsidiar, programul Cabinetului Ponta prevede reanalizarea situaţiei referitoare la „cazul” Roşia Montană, urmând ca deciziile care vor fi luate să fie în acord cu interesul naţional, protecţia mediului şi legislaţia europeană. Mergând pe aceeaşi linie, USL mai are în vedere şi instituirea unui moratoriu în ceea ce priveşte exploatarea gazelor de şist până la finalizarea studiilor ce se află în derulare la nivel european privind impactul asupra mediului prin procedeul de fraţionare hidraulică. Tot Cabinetul Ponta îşi propune şi implementarea unui proiect pilot cu privire la salarizarea diferenţiată, în funcţie de performanţă, a personalului din sistemul sanitar, dar şi depolitizarea administraţiei, fiind menţionat că doar miniştrii şi secretarii de stat vor fi numiţi politic. Printr-un capitol special, Guvernul Ponta îşi propune intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă la 1 septembrie 2012, iar a noului Cod Penal şi a celui de procedură penală, în primul semestru al lui 2013, dar şi găsirea de soluţii optime privind dreptul de proprietate. În altă ordine de idei, programul de guvernare mai include deblocarea posturilor în învăţământul superior, revizuirea cifrelor de şcolarizare şi reducerea abandonului şcolar inclusiv prin redeschiderea şcolilor care au fost închise în mod abuziv.

DISCUŢII CU MAGHIARII Referitor la programul USL pentru guvernare, Ponta va avea o discuţie, luni, şi cu UDMR, maghiarii aşteptând clarificări privind UMF Târgu Mureş, întâlnire confirmată şi de senatorul Attila Verestoy. Însă Ponta a precizat că îi va asigura pe parlamentarii UDMR că nu va conduce un Guvern anti-minorităţi, dar a spus că nu crede că se va ajunge la un acord de susţinere a Cabinetului USL de către Uniune. Pe de altă parte, premierul desemnat a declarat că nu s-a răzgândit în privinţa anulării de către Guvernul USL a Hotărârii de înfiinţare a liniei cu predare în limba maghiară de la UMF Târgu Mureş. În altă ordine de idei, Ponta a declarat că ministrul nominalizat pentru Educaţie, Corina Dumitrescu, are obligaţia de a lămuri public, până luni, cum stau lucrurile cu studiile ei.



12