LISTĂ NEAGRĂ a paradisurilor fiscale, întocmită de UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

LISTĂ NEAGRĂ a paradisurilor fiscale, întocmită de UE

Externe 07 Noiembrie 2017 / 08:38 804 accesări

Miniștrii de Finanțe din Uniunea Europeană vor discuta, marți, întocmirea unei liste negre a paradisurilor fiscale din întreaga lume, au declarat, luni, pentru Reuters, mai mulți oficiali europeni, după dezvăluirile făcute duminică de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigații sub numele 'Paradise Papers'. Includerea acestui subiect pe agenda reuniunii miniștrilor de Finanțe a venit după ce ziarul german Süddeutsche Zeitung a obținut peste 13,5 milioane de documente financiare, provenind în special de la o firmă internațională de avocatură cu sediul în Bermude, Appleby, care arată circuitele utilizate de persoane bogate și companiile multinaționale pentru a-și muta fondurile în paradisuri fiscale. Statele membre UE preconizau de mai multe luni să ajungă la un acord cu privire la înființarea unei liste negre a paradisurilor fiscale până la finele acestui an, informează Agerpres.

Potrivit oficialilor europeni citați de Reuters, noile dezvăluiri din scandalul 'Paradise Papers' au făcut ca acest subiect să fie mutat mai în față pe agenda discuțiilor. În acest moment, fiecare țară membră UE are propria sa listă a jurisdicțiilor pe care le consideră mai puțin cooperante în materie de fiscalitate. Criteriile pentru definirea unui paradis fiscal variază foarte mult în rândul statelor membre UE. O eventuală listă neagră a UE ar avea o greutate mai mare, iar jurisdicțiile incluse pe această listă ar pute fi supuse unor sancțiuni dacă nu cooperează. Deocamdată nu există detalii cu privire la tipul sancțiunilor ce urmează să fie discutate, însă simpla includere pe această listă ar putea descuraja persoanele fizice și companiile să plaseze bani în aceste jurisdicții, potrivit Agerpres.

Lista completă publicată de EUbusiness cuprinde: Andorra, Liechtenstein, Guernsey, Monaco, Mauritius, Liberia, Seychelles, Brunei, Hong Kong, Maldive, Insulele Cook, Nauru, Niue, Insulele Marshall , Vanuatu, Anguilla, Antigua şi Barbuda, Bahamas, Barbados, Belize, Bermude, Insulele Virgine Britanice, Insulele Cayman, Grenada, Montserrat, Panama, St Vincent şi Grenadine, St Kitts şi Nevis, Turks şi Caicos, Insulele Virgine Americane

Pe de altă parte, unele state membre UE sunt reticente la ideea înființării unei astfel de liste negre a paradisurilor fiscale, în timp ce sunt investigate pentru propriile regimuri fiscale care oferă avantaje incorecte. O serie de mici state din UE, precum Luxemburg, Malta și Irlanda, atrag firme cu taxele lor reduse pentru companii. Unele din aceste state au fost deja sancționate pentru acordurile lor fiscale cu companiile multinaționale.

De asemenea, pentru a reduce atractivitatea paradisurilor fiscale, Bruxelles-ul a propus înființarea unui registru public care ar arăta cine este acționarul real al unei companii, care deseori se ascunde în spatele unor firme fantomă din jurisdicții offshore.

Taguri articol


12