O nouă listă a Uniunii Europene (UE) cu aditivi alimentari autorizaţi intră în vigoare de la 1 iunie, directivele europene anterioare fiind înlocuite cu o legislaţie unică. Listă, care informează operatorii din industria alimentară cu privire la aditivii care pot fi folosiţi în alimente, precum şi la cantitatea şi scopurile admise, este bazată pe rezultatele unei cercetări a Autorităţii Europene pentru Siguranţă Alimentară (EFSA), desfăşurate pe o perioadă de cinci ani, potrivit unui anunţ publicat pe site-ul EFSA (http://www.efsa.europa.eu/). În urma analizelor, au fost scoşi de pe listă mai mulţi aditivi şi au fost reduse scopurile în care aceştia pot fi folosiţi. Spre exemplu, EFSA a redus doza zilnică permisă pentru trei coloranţi alimentari, considerându-se că expunerea umană la aceştia este probabil foarte înaltă. Este vorba de E104 Galben de Quinoleină, E110 Galben Auriu şi E124: Roşu Ponceau 4R.