„Vecine” la graniţă, România şi Bulgaria fac schimburi interculturale, împărtăşind valorile comune care le unesc, dar şi pe cele care le unicizează. În acest context, în cadrul proiectului „Reţeaua universitară transfrontalieră pentru comunicare interculturală” s-a desfăşurat, marţi, în sala de conferinţe a hotelului „Ferdinand” o întâlnire de lucru româno-bulgară, în care accentul a fost pus pe literatură. Participanţii la manifestare au discutat despre publicarea în limba română, sub egida editurii „Ex Ponto”, a volumului „Prada”, de Gheorghi Grozdev, dar şi a unui volum de Kristin Dimitrova. Este vorba despre o continuare a proiectului editurii „Elias Canetti”, în cadrul căruia a fost tradusă în limba bulgară, anul trecut, cartea „Întâmplări din anul şarpelui”, semnată de Ovidiu Dunăreanu, membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Dobrogea.
Delegaţia bulgară a fost alcătuită din traducătoarea şi interpreta Vanina Bojikova, lector la Catedra de Românistică a Universităţii din Sofia, reprezentantul Societăţii Internaţionale „Elias Canetti” şi coordonatorul proiectului transfrontalier, Dimitar Anghelov, lect. Vladimira Valkova de la Universitatea din Veliko Târnovo, colaborator al editurii Societăţii „Elias Canetti” şi boemul scriitor Petar Stanev. La întâlnirea de marţi, partea română a fost reprezentată de scriitorul şi publicistul Ovidiu Dunăreanu, lect. univ. dr. Angelo Mitchievici şi dr. Paraschiva Boboc.
COLABORAREA CONTINUĂ Întâlnirea de lucru a fost inclusă în cadrul proiectului „Reţeaua universitară transfrontalieră pentru comunicare interculturală”, ai cărui parteneri sunt universităţile „Sfinţii Kiril şi Metodiu” din Veliko Târnovo, „Angel Kanchev” din Ruse, „Ovidius” din Constanţa şi Universitatea din Craiova, alături de Societatea Internaţională „Elias Canetti”. În luna octombrie, Muzeul de Artă din Constanţa a găzduit un amplu eveniment cultural inclus în cadrul proiectului. Acesta a reunit, în acelaşi spaţiu, artele plastice - prin vernisajul expoziţiei de pictură româno-bulgară „Fluviul luminii”, semnată de Penyo Penev, Milen Dyanovski, Nevena Lefterova şi Veselin Simeonov, cărora li s-au alăturat constănţenii Lelia Rus-Pîrvan şi Aurelian Broască, dar şi Miruna Budişteanu -, literatura, dansul şi muzica.
Punctul final al proiectului transfrontalier va consta în elaborarea unui catalog în care vor fi cuprinşi artiştii participanţi la proiect, catalog ce se va adăuga unui manual universitar de comunicare interculturală, dedicat cursurilor masterale.