Litigiul de frontieră dintre România şi Bulgaria, în atenţia CE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Divergenţe

Litigiul de frontieră dintre România şi Bulgaria, în atenţia CE

Eveniment 23 Martie 2012 / 00:00 505 accesări

CE Nerezolvarea la timp a problemelor privind împărţirea luciului de apă de la Marea Neagră între România şi Bulgaria a atras atenţia mai marilor Europei. Astfel, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Peter Stano, a declarat că România şi Bulgaria ar fi trebuit să îşi rezolve litigiile privind frontierele înainte de aderarea la Uniunea Europeană, iar disputa actuală este inacceptabilă. El a mai precizat că o parte crucială a procesului de aderare o reprezintă cooperarea regională. Ministrul de externe, Cristian Diaconescu, a declarat, marţi, că România şi Bulgaria au un litigiu privind frontiera de stat, într-o zonă din marea teritorială. „E drept, este vorba de 17 km pătraţi, nu e foarte mult, dar între state europene, state cât se poate de cooperante în foarte multe planuri, nu văd de ce foarte rapid aceste lucruri nu pot fi rezolvate”, a spus ministrul de Externe.

CONCESIONARE Pe de altă parte, Bulgaria a început, de câteva luni, negocierile cu ExxonMobil pentru concesionarea suprafeţei de platou continental din Marea Neagră aflată în litigiu cu România, au precizat surse diplomatice. Porţiunea aflată în discuţii pentru concesionare, de peste 300 de kilometri pătraţi, conţine şi cei 17 km în litigiu, suprafaţă care are o importanţă strategică din două motive. Dacă ar reveni României, suprafaţa respectivă ar permite crearea unei conexiuni directe între România şi Turcia în cadrul proiectului Nabucco. Din alt motiv, suprafaţa aflată în litigiu s-ar afla pe traseul viitoarei conducte de gaz South Stream, proiect care se bucură de sprijinul noului preşedinte rus, Vladimir Putin.

DISPUTĂ INUTILĂ Referitor la acest diferent dintre România şi Bulgaria, europarlamentarul Corina Creţu cataloghează drept „contraproductive” încercările şefului MAE, Cristian Diaconescu, de a declanşa controverse. „La Bruxelles, suntem percepuţi tot mai mult ca un stat-problemă, un stat care nu numai că îşi face singur rău prin acţiunile reprezentanţilor săi, dar care declanşează tensiuni când şi unde nu e cazul. Declaraţiile privind litigiul legat de frontiera de stat cu Bulgaria sunt menite să deterioreze relaţiile Romaniei cu un alt stat vecin, partener în procesul de integrare, inclusiv în Spaţiul Schengen”, a declarat Corina Creţu.



12