De cîte ori vine vara, toată lumea începe să vorbească despre litoralul românesc. Televiziunile, ca şi presa scrisă, se înghesuie cu informaţii, ştiri sau reportaje mondene. În ultimii ani, treptat, s-a conturat o imagine negativă în legătură cu sezonul estival autohton petrecut în staţiunile de la ţărmul Mării Negre. A devenit aproape o modă să lauzi Bulgaria, Turcia sau Grecia. Dacă te duci în Ardeal, ai altă surpriză. Un procent din ce în ce mai mic de ardeleni continuă să-şi petreacă vacanţele de vară la Neptun, Jupiter sau Vama Veche, acolo unde pare să fie fieful clujenilor. Foarte mulţi au descoperit litoralul Croaţiei, mai ieftin decît cel românesc şi mai apropiat de Ardeal cu peste o sută de kilometri, faţă de Marea Neagră. Pe lîngă asta, hotelierii români abia au început să ofere, de anul acesta, celebra formulă „all inclusive”, iar punerea ei în practică este încă stîngace. Pînă acum nu v-am spus nimic nou… Singurul amănunt inedit este că opinia mea diferă de gusturile generale, chiar dacă, nu-i aşa, „de gustibus non disputandum”!
Nu vreau să cad în păcatul de a compara şi eu preţurile, aşa cum fac majoritatea turiştilor, pentru că, într-un asemenea caz, aproape toţi fac socoteli greşite. Este inutil, de pildă, să susţii că un sejur de şapte zile în Grecia este mai ieftin cu 150 de euro decît unul similar petrecut la Mamaia, pentru că doar benzina consumată dus-întors, ca să nu mai vorbesc de un bilet de avion, îţi anulează această diferenţă. Este la fel de adevărat că o sticlă de vin „Pinot Gris”, să zicem, într-un club de noapte de pe litoralul nostru, costă minimum 80 de lei, faţă de 10 lei, preţul de la magazin. Dar hotelurile noastre atît de criticate au devenit mai curate, unele chiar elegante de-a dreptul, cu toate că serviciile mai lasă uneori de dorit. Cîteva plaje arată mult mai bine decît anul trecut, cum este cea de la Modern, spre exemplu, mai ales jumătatea dinspre restaurantul „Zorile”. Beach-barurile sînt destul de cochete, pubelele sînt diferenţiate pe categorii de deşeuri şi le întîlneşti la tot pasul, iar închirierea şezlongurilor este mai ieftină la Constanţa decît în Mamaia.
Dacă acei români care invocă la nesfîrşit „argumentul” cojilor de banane de pe nisip nu vor înţelege că schimbarea litoralului începe de la nivelul de civilizaţie şi educaţie publică al fiecăruia dintre noi, atunci degeaba ne mai văicărim… Eu am stat, din întîmplare, în această vară, la Modern, lîngă şezlongul unui senator PNL al cărui nume nu îl fac public. Cînd a plecat cu familia de pe plajă, în urma lor au rămas casolete cu resturi de mici, cutii goale de bere, coji de pepene şi chiştoace de ţigări străine. Fără alte comentarii!