Litoralul românesc are printre cele mai frumoase plaje. Apa e mult mai curată!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Spun experții de la Asociația Balcanică de Mediu

Litoralul românesc are printre cele mai frumoase plaje. Apa e mult mai curată!

Turism 30 Octombrie 2015 / 17:48 3570 accesări

Președintele Asociației Balcanice de Mediu, prof. dr. Fokion Vosniakos: ”Vă pot spune, oficial, că Marea Neagră nu mai este o mare atât de poluată”

Președintele Asociației Balcanice de Mediu, prof. dr. Fokion Vosniakos: ”Vă pot spune, oficial, că Marea Neagră nu mai este o mare atât de poluată”

Marea Neagră, care își serbează ziua sâmbătă, 31 octombrie, se poate mândri cu apele ei. O spune președintele Asociației Balcanice de Mediu, prof. dr. Fokion Vosniakos, prezent la simpozionul internațional „Protecția ecosistemului Mării Negre și gestionarea durabilă a activităților marine”, care se desfășoară în aceste zile la Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” din Constanța. Potrivit lui, apa mării este mult mai curată decât în trecut. ”Acum apa este foarte curată. Avem informații pe toată Marea Neagră și conexiunile cu Marea Mediteraneană. Vă pot spune, oficial, că Marea Neagră nu mai este o mare atât de poluată. În ceea ce privește zonele costiere, cele mai atractive pentru turism sunt în special cele europene, ale României și ale Italiei, și trebuie puse în valoare”, a precizat președintele Asociației Balcanice de Mediu. Iar plajele din Constanța, care sunt mai întinse chiar și cu 100 de metri față de anii trecuți, sunt unele dintre cele mai frumoase, cu nisip fin și ape limpezi. ”Recomand Constanța ca având cele mai bune plaje pe care le poți găsi în vacanța de vară”, a spus prof. Vosniakos. Simpozionul organizat la malul Mării Negre își propune să realizeze un cadru comun pentru a atrage atenția publicului asupra importanței conservării ecosistemului marin, precum și a necesității desfășurării unor acțiuni pentru a diminua efectele activităților umane asupra biodiversității și calității apelor Mării Negre, care sunt permanent monitorizate. ”Noi realizăm în fiecare an un raport foarte detaliat de monitorizare a mediului marin, pe care îl dăm la toate autoritățile. Sunt documente pe care nu le ținem ascunse în birou, ele ajung la Guvernul României, la Comisia Europeană, prin Agenția Europeană de Mediu, la Comisia Mării Negre. Pe timp de vară realizăm o monitorizare, împreună cu Apele Române și Direcția de Sănătate Publică, ce acoperă apele de îmbăiere. În toate cele peste 30 de puncte avem o monitorizare suficient de detaliată”, a precizat directorul Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” din Constanța, ing. dr. Simion Nicolaev. În 2015, cercetarea românească de la malul Mării Negre se află la ceas aniversar. Pe 1 martie, s-au împlinit 45 de ani de la înființarea Institutului Român de Cercetări Marine (IRCM), actualul Institut Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” din Constanța fiind continuator al IRCM.



12