Liviu Lungu, un constănţean printre legende şi poveşti despre Ovidius, în munții Albaniei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Proiectul „Legende pe ruine circulare”

Liviu Lungu, un constănţean printre legende şi poveşti despre Ovidius, în munții Albaniei

Cultură 26 Septembrie 2018 / 16:06 3470 accesări

Cea de-a doua rezidență de creație a proiectului „Legende pe ruine circulare”, parte din Programul Uniunii Europene „Europa creativă”, subprogramul cultural „Anul European al Moștenirii Culturale 2018”, s-a desfășurat între 19 și 24 septembrie, în Nivica, o localitate aflată în munții din sudul Albaniei.

Timp de cinci zile, operatorii culturali prezenți - italieni, spanioli și români (constănțeni) - au intrat în contact cu oamenii locului pentru a afla despre poveștile și tradițiile ce pot fi valorificate și duse mai departe de memoria comunității prin intermediul actului cultural.

În ultimele zile ale rezidenței, localnicii au avut prilejul să vizioneze trei momente artistice și culturale pe care participanții la proiect le-au oferit comunității. Teatrul „Astragali” din Italia a realizat un colaj de momente evocatoare ale mai multor legende europene, iar, pentru a surmonta bariera lingvistică, actorii au inclus cuvinte și expresii din limba albaneză.

Profesorii și studenții de la Școala de dans „Alicia Alonzo” din cadrul Universității Regele Juan Carlos din Madrid au îmbinat muzica și dansul cu poezia, dar și cu înregistrarea unui cântec al uneia dintre femeile din comunitate.

Pentru această rezidență de creație, Teatrul de Stat Constanța a propus lansarea versiunii în limba albaneză a volumului „Prizonierul poetului Ovidius”, care îl are ca autor pe scriitorul și arheologul Liviu Lungu din Constanța. Romancierul este pe jumătate de origine albaneză, este membru al Ligii Albanezilor din România, iar participarea sa a avut la bază parteneriatul între Teatrul de Stat Constanța și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, realizat pentru acest proiect.

Scriitorul a condus, în fața bătrânului arțar din piața localității Nivica, o discuție despre poetul latin, despre exilul său, despre cum arăta Tomisul pe vremea aceea și despre misterul ce înconjoară ultimii ani din viața lui Ovidius și moartea sa. Unul dintre intelectualii prezenți, profesor de literatură, a citit un fragment din volumul lui Liviu Lungu, prezentat pentru prima dată în varianta sa albaneză, iar actrița Roberta Quarta a lecturat un fragment din varianta în limba italiană a romanului, care a fost lansată anul trecut, la Milano. Liviu Lungu a oferit autografe și a împărțit circa 50 de exemplare ale romanului, inclusiv pentru școala din localitate. Fără nicio exagerare, această rezidență de creație va intra în istoria localității Nivica, fiind prima manifestare culturală care a avut loc aici.

Următoarea rezidență de creație va avea loc în Constanța, între 1 și 7 octombrie a.c.



12