Livrările de smartphone-uri au depăşit un miliard de unităţi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În premieră la nivel mondial

Livrările de smartphone-uri au depăşit un miliard de unităţi

Monden 29 Ianuarie 2014 / 00:00 466 accesări

Susţinute de cererea pentru dispozitive mai ieftine, în contextul indiciilor privind încetinirea creşterii pe segmentul preţurilor ridicate, livrările de smartphone-uri la nivel global au depăşit anul trecut, pentru prima dată, un miliard de unităţi. Vânzările globale au urcat anul trecut cu 38%, arată datele IDC, citate de cotidianul britanic „Financial Times”. Creşterea vânzărilor nu va linişti însă investitorii îngrjoraţi că marjele celor mai mari doi producători, Samsung şi Apple, ar putea fi afectate de ascensiunea smartphone-urilor low-cost.

Smartphone-urile ieftine sunt cele care alimentează creşterea vânzărilor. Pieţele din India şi China se îndreaptă rapid către un punct în care smartphone-urile cu preţuri mai mici de 150 de dolari reprezintă majoritatea livrărilor. Apple a lansat anul trecut iPhone 5c, un model mai ieftin faţă de modelul vârf de gamă iPhone 5s, dar semnificativ mai scump decât produsele multor companii din China. Apple a anunţat că a vândut circa 51 de milioane de iPhone-uri în ultimele trei luni ale anului trecut. Chiar dacă vânzările reprezintă un nou record pentru grup, iar veniturile şi profitul au depăşit aşteptările, livrările s-au situat sub nivelul anticipat de analişti, de circa 55 de milioane de unităţi, iar cotaţia Apple a scăzut cu până la 9% în tranzacţiile efectuate pe platforme electronice după închiderea şedinţei obişnuite a bursei. IDC estimează că Apple a vândut 153 de milioane de smartphone-uri anul trecut, în creştere de la 136 milioane de unităţi în 2012. Cota de piaţă a scăzut însă de la 19% la 15%.

Samsung, care produce o gamă mult mai variată de telefoane decât rivalul său american, şi-a majorat cota de piaţă de la 30% la 31% anul trecut, livrând 314 milioane de unităţi. Chiar dacă obţine costuri mai reduse întrucât fabrică multe dintre componentele de care are nevoie, cel mai mare producător de smartphone-uri la nivel global se confruntă, de asemenea, cu presiuni asupra marjelor de profit. Grupul sud-coreean a anunţat recent că veniturile diviziei de telefoane au scăzut în ultimele trei luni ale anului trecut cu 9%, iar profitul operaţional cu 18%. Vânzările de smartphone-uri la nivel global vor creşte cu 26% în acest an, a estimat analistul BNP Paribas Peter Yu, adăugând că va fi înregistrată o creştere semnificativă pe segmentul dispozitivelor ieftine. Companile din China sunt bine poziţionate pentru extindere la nivel global, a spus el. Huawei şi Lenovo ocupă în prezent locurile al treilea, respectiv al patrulea, în funcţie de vânzări, cu o cotă de piaţă cumulată de 11% în ultimul trimestru al anului trecut. Cele două companii, împreună cu alţi competitori mai mici, au dificultăţi să obţină profit pe piaţa din China, unde preţurile rămân scăzute din cauza concurenţei intense. Situaţia s-ar putea schimba dacă ies de pe piaţă jucătorii mai mici, iar companiile mari îşi dezvoltă branduri premium, strategie aplicată deja în unele ţări din Asia de Sud-Est.

Pe de altă parte, Samsung Electronics şi Google au extins parteneriatul existent cu un acord global de folosire a patentelor pentru o paletă largă de tehnologii din diferite domenii. Acordul acoperă atât patentele deja existente ale celor două companii, cât şi cele care vor fi obţinute în următorii zece ani. „Suntem încântaţi să încheiem acest parteneriat cu Samsung”, a declarat Allen Lo, consilierul general adjunct pentru patente în cadrul Google. „Numai lucrând împreună la astfel de acorduri, companiile pot reduce riscurile de litigii şi se pot concentra, în schimb, pe inovare”, a continuat acesta. Prin acest parteneriat, Samsung şi Google obţin acces la portofoliul de patente al fiecărei companii, pavând astfel drumul pentru o colaborare extinsă în cercetarea şi dezvoltarea produselor şi tehnologiilor existente şi viitoare. Astfel, Samsung îşi fortifică locul pe piaţă şi evită un posibil război pe patente, după experienţa negativă în urma colaborării cu Apple, cu care se judecă peste tot prin lume. Anul trecut, Samsung a anunţat şi extinderea colaborării similare cu Nokia. La rândul său, Apple şi HTC au încheiat un parteneriat de zece ani, încă din 2012.

Taguri articol


12