Localnicii din Mărăcineni nu vor fi executaţi de ANAF, institutul va plăti datoria eşalonat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Localnicii din Mărăcineni nu vor fi executaţi de ANAF, institutul va plăti datoria eşalonat

26 Ianuarie 2017 / 22:46 857 accesări

Un acord de eşalonare a plăţilor restante pe o durată de 5 ani va fi semnat pe 3 februarie între ANAF și conducerea Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Mărăcineni, documentul rezolvând problema celor aproximativ 100 de persoane care erau pe cale să fie scose în stradă.

Conducerea Iinstitutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Mărăcineni (ICDP), ministrul Cercetării, preşedintele Academiei de Stiinte Agricole şi Silvice “Gheorghe Ionescu-Şişeşti” (ASAS), prefectul judeţului şi directorul Direcţiei de Finanţe Publice Argeş s-au întâlnit, joi, şi au discutat despre situaţia celor din Mărăcineini care riscau să fie scoși în stradă, în plină iarnă, din cauza unor datorii, iar la final s-a convenit semnarea unui acord între Institut şi ANAF.

Valoarea creanţelor pe care Institutul pomicol de la Mărăcineni le are de achitat către ANAF se ridică la aproximativ 3 milioane de lei şi reprezintă taxe şi impozite neplătite din 2012 până în prezent.

„Am avut o întâlnire la sediul Instituţiei Prefectului cu conducerea Institutului pomicol Mărăcineni, cu domnul ministru al Cercetării, Şerban Valeca, cu domnul Gheorghe Sin, preşedintele ASAS şi cu domnul director Cojocaru, de la Direcţia de Finanţe, pentru a găsi o soluţie cu privire la problema de la Institutul pomicol. S-a găsit. În perioada următoare se va face un dosar de eşalonare a întregii sume restante de 2 790 259 de lei care cuprinde debitul şi dobânzile de întârziere. Acest dosar va fi înaintat spre avizare la Direcţia de Finanţe, care până în data de 3 februarie va rezolva acest aspect", a spus Cristian Soare, prefectul județului Argeș.

Ministrul Cercetării Şerban Valeca a cerut celor doua instituţii, Institutul pomicol şi ANAF să cada asupra unui acord pâna pe data de 3 februarie, o înţelegere care ar eşalona plăţile restante pe o durată de 5 ani. „Pe lângă alte probleme legislative sesizate în discuţiile purtate azi, e clar că Institutul are o datorie către ANAF. Oamenii care sunt propriwetari sau stau cu chirie în respectivele apartamente şi garsoniere pot să stea liniştiţi numai în momnentul în care Institutul şi cu ANAF încheie acel proces verbal de eşalonare.Termenul maxim este de 5 ani. Au plecat de la întâlnire cu o înţelegere că vor face documentele cât mai rapid, dar nu îi poate obliga nimeni, este decizia dânşilor. Dacă ei încheie acest protocol de eşalonare, licitaţia se poate anula”, a declarat Valeca.

Gheorghe Sin, preşedintele ASAS, consideră că discuţiile purtate au condus la o serie de concluzii care vizează rezolvarea problemei datoriilor Institutului de Cercetare şi Pomicultură şi totodată asigurarea unei funcţionări normale a acestuia. „Trebuie să avem în vedere că Institutul este cel profilat unic în ţara noastră pe problemele de pomicultură. De asemene, este apreciat şi intern şi internaţional foarte bine, are rezultate pe care poate să le transfere în practica celor care doresc să înceapă sau să practice în continuare pomicultura. Se va face o analiză amănunţită a motivelor care au condus la datoriile pe care le-a înregiostrat Institutul. S-a decis să se modifice o serie de acte normative şi să se elaboreze altele care să prezinte mai bine modul de funcţionare a unităţilor de cercetare agricolă”, a declarat Gheorghe Sin.

„Prezenţa preşedintelui Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice “Gheorghe Ionescu-Şişeşti” a mai liniştit lucrurile. ANAF Argeş a instituit sechestre pe domeniul privat al statului încălcând legea finaţelor şi anumite adrese venite, aceste proprietăţi ale chiriaşilor noştri fiind domeniu privat al statului, ceea ce nu se poate. Jumătate din cele 30 de apartamente sunt câştigate, pentru că noi am contestat aceste procese verbale de sechestru ce au fost judecate, iar sentinţa definitivă din 21 decembrie 2016 este clară, obligă ANAF Argeş să anuleze procesele verbale de sechestru. Cealaltă jumătate de chiriaşi aveau proces pe 8 februarie. Asta pentru că au fost două dosare. Iată ce coincidenţă! În aceeaşi zi cu licitaţia! Astăzi am hotărât să facem o reeşalonare pentru ca şi această cale să reprezinte o siguranţă de ridicare a sechestrelor, iar oamenii să fie liniştiţi”, a declarat Mihail Coman, managerul ICDP Mărăcineni.

Taguri articol


12