În aceste zile, localurile constănţene sînt verificate la „sînge” de inspectorii Oficiului pentru Protecţia Consumatorului (OPC) Constanţa, pentru a se vedea dacă este respectată legislaţia privind spaţiile pentru fumat în locuri publice. Şeful OPC, ing. Gheorghe Trandafir, a declarat că acţiunile de inspecţie şi control începute pe 5 ianuarie 2009 continuă într-un ritm alert, astfel încît toate localurile să fie luate la puricat pînă la sfîrşitul lunii. Reamintim că şi inspectorii OPC Bucureşti au trecut la verificarea localurilor, ei făcînd deja publice primele rezultate. Trei dintre unităţile verificate au fost închise temporar pentru nerespectarea legislaţiei privind spaţiile pentru fumat în locuri publice. Inspectorii au verificat şi încă mai verifică dacă agenţii economici au delimitat spaţiile destinte fumătorilor de cele ale nefumătorilor, precum şi dacă acestea sînt corespunzător ventilate. Toţi agenţii economici care au fost sancţionaţi au alocat zonei pentru fumători mai mult de 50% din suprafaţa totală a localului, deşi de la 1 ianuarie 2009 acest lucru este interzis. De asemenea, aceştia au mai fost sancţionaţi din cauza faptului că spaţiul destinat fumătorilor reprezenta zonă de tranzit către spaţiul pentru nefumători. Specialiştii OPC au reamintit că legea se aplică de la 1 ianuarie 2009 şi că a fost aprobată cu un an înainte, timp în care agenţii economici ar fi trebuit să facă modificările necesare pentru respectarea ei. Timp de două săptămîni, inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) vor face un control tematic la nivel naţional pentru a verifica dacă sînt respectate prevederile Ordonanţei Guvernului 5/2008 privind modificarea şi completarea Legii 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Ing. Trandafir a declarat că primele rezultate ale controalelor vor fi făcute publice pe 15 ianuarie 2009, atunci cînd va fi întocmit un prim raport. Potrivit OU 5/2008, începînd cu 1 ianuarie 2009, în spaţiile publice închise, fumatul va fi permis numai în camere exclusiv dedicate acestui scop, ventilate, şi care să nu fie spaţiu de tranzit sau de acces. De la această dată, în restaurante şi baruri, spaţiile pentru fumat vor reprezenta maximum 50% din suprafaţa spaţiului alocat clienţilor şi va fi obligatoriu să se asigure ventilare şi izolarea lor de spaţiile pentru nefumători. Localurile cu o suprafaţă mai mică de 100 metri pătraţi pot alege să funcţioneze fie ca unităţi în care se fumează, fie ca unităţi în care nu se fumează. Acest lucru trebuie adus la cunoştinţa publicului, prin panouri de afişare. La Constanţa, mulţi dintre patronii localurilor cu o suprafaţă mai mică de 100 mp au ales ca unităţile lor să fie destinate exclusiv fumătorilor. Nerespectarea acestor prevederi se va sancţiona cu amenzi cuprinse între 2.500 lei şi 5.000 de lei.