Locuinţa tradţională, în sărbătoare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Locuinţa tradţională, în sărbătoare

Cultură 19 Aprilie 2010 / 00:00 362 accesări

Muzeul de Artă Populară îi invită pe cei care îi trec pragul să poposească, preţ de câteva minute, în ospitaliera locuinţă tradiţională dobrogeană, pregătită de sărbătoare. Expoziţia temporară „Sărbătoarea Paştelui la români”, găzduită la parterul instituţiei de etnografie, reuneşte toate elementele decorative şi funcţionale specifice teritoriului dintre Dunăre şi Mare. Punctul „de greutate” al expoziţiei îl reprezintă valoroasele icoane ţărăneşti pictate pe sticlă şi lemn, care provin din renumite centre de iconari din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea, din Transilvania şi Moldova, având ca tematică „Răstignirea”, „Plângerea” şi „Învierea lui Iisus”.

Pentru cei care consideră „tardivă” această invitaţie, trebuie precizat că Paştele creştin are o durată de 40 de zile, cuprinse între sărbătoarea Învierii Domnului şi Înălţarea Domnului. Anul acesta, marele praznic al Înălţării Domnului se sărbătoreşte pe 13 mai, dată la care se marchează şi Ziua Eroilor.

Expoziţia „Sărbătoarea Paştelui” este întregită de prezentarea colecţiei de ouă a Muzeului de Artă Populară, decorate cu ceară de albine sau încondeiate cu „chişiţa”.

Taguri articol


12