Casa unei alte familii de români din Belfast a fost atacată în noaptea de miercuri spre joi, după ce peste 100 de români au fost nevoiţi să se mute în locuinţe temporare, din cauza acestor incidente, relatează BBC News Online. Atacul s-a produs la ora locală 23.00 (joi, 01.00 ora României), în estul oraşului Belfast, pe strada Upper Newtownards. Potrivit unui purtător de cuvînt al poliţiei din Irlanda de Nord, nimeni nu a fost rănit, fiind spartă doar fereastra de la baie a locuinţei. Poliţia a confirmat pentru BBC că incidentul este analizat ca o ”infracţiune comisă din ură”. Poliţistul Chris Noble a declarat că toată lumea ar fi putut face mai mult. ”Sînt persoane aici care ştiu care sînt cei implicaţi în atacurile iniţiale”, a declarat el.
Consulul României la Belfast, Mihai Delcea, s-a întîlnit, joi, cu secretarul de Stat pentru Dezvoltare Socială, Margaret Ritchie, pentru a discuta despre atacurile rasiste din sudul Belfastului, din cauza cărora 20 de familii de români au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele. Acestea s-au refugiat marţi seară într-o biserică, iar miercuri, cele mai multe familii de români, ai căror membri sînt de etnie romă, au fost cazate temporar la centrul de odihnă Ozone din sudul Belfastului. Potrivit lui Ritchie, familiile pot sta în locuinţele temporare pentru cel puţin o săptămînă. Numeroşi politicieni, inclusiv premierul britanic, Gordon Brown, au condamnat aceste atacuri.
Numeroase ziare britanice alocă spaţii importante acţiunilor rasiste împotriva românilor din Belfast, exprimînd preocupare în legătură cu actele de discriminare din Irlanda de Nord. ”Ruşinea rasistă din Belfast”, titrează cotidianul ”The Times”. Ziarul ”The Guardian” alocă două pagini incidentelor rasiste din Belfast, notînd că doar unul din opt cazuri de agresiuni rasiste din Irlanda de Nord este anchetat. ”Ne-aţi făcut pe toţi de ruşine”, titrează ”Belfast Telegraph”. Publicaţia ”News Letter” îi consideră pe autorii acestor atacuri drept ”înapoiaţi”, afirmînd că sînt incapabili să gândească raţional. ”Comunitatea trebuie să se ocupe de rasism odată pentru totdeauna”, subliniază ”News Letter”. Cotidianul ”Irish News” consideră că multe persoane care nu s-ar implica în atacuri totuşi îi susţin pe neonazişti, prin exprimarea nemulţumirii faţă de imigranţii est-europeni. Cotidianul ”Irish Independent” prezintă povestea micuţei Fernanda. ”A venit pe lume sîmbăta trecută, dar în ultimele cinci zile a fost urîtă de mult mai multă lume decît mulţi au parte într-o viaţă întreagă”.