Locuințe de serviciu pentru specialiștii din administrația publică

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Locuințe de serviciu pentru specialiștii din administrația publică

Administrație 04 Octombrie 2016 / 07:19 1277 accesări

Șefii administrațiilor publice locale s-au tot plâns de faptul că nu reușesc să atragă specialiști din cauza lipsei motivației financiare în comparație cu un volum de muncă uriaș. În cazul în care, printr-o minune, găsesc personal calificat în alte localități, autoritățile locale se confruntă cu o altă problemă, aceea a lipsei de spații de locuit în care să fie cazați specialiștii. De aceea, Guvernul și-a propus să le dea o mână de ajutor autorităților locale prin construcția de locuințe de serviciu celor care lucrează în aparatul administrativ. În acest sens, Executivul a aprobat, săptămâna trecută, un program multianual, care cuprinde construirea de locuințe de serviciu în baza propunerilor primite de către Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) de la autoritățile administrației publice locale și centrale. Potrivit unui document publicat pe site-ul Guvernului, beneficiarii programului sunt funcționarii publici, precum și angajații din instituții publice centrale și locale ce nu dețin sau nu au deținut, individual sau în comun, împreună cu soții lor, în proprietate o locuință în localitatea în care își desfășoară activitatea, indiferent de modul în care a fost dobândită, cu excepția cotelor-părți din locuințe dobândite prin moștenire. Locuințele de serviciu construite prin program vor fi repartizate personalului propriu al instituțiilor care solicită realizarea acestora și nu pot fi vândute. De asemenea, documentul mai prevede că instituțiile publice locale sau centrale pot încheia protocoale de colaborare, prin care stabilesc ca locuințele de serviciu să fie repartizate personalului din mai multe instituții. De ridicarea acestor locuințe de serviciu ar trebui să se ocupe Agenţia Naţională pentru Locuinţe, iar utilitățile (apă, canalizare, energie termică și electrică și gaze naturale) ar trebui asigurate de către autorităţile locale. Nu în cele din urmă, Guvernul precizează că finanțarea programului va fi asigurată, în principal, de la bugetul de stat, dar și de la bugetele autorităților locale.

MOTIVAȚIE PENTRU SPECIALIȘTI

Hotărârea Guvernului de a construi locuințe de serviciu a fost salutată de primarii din județul Constanța. Printre aceștia se numără și cel al municipiului Constanța, Decebal Făgădău. El a declarat că administrația pe care o conduce este interesată de programul Executivului, în condițiile în care în Primăria Constanța lucrează mai multe persoane care provin din alte județe. La rândul său, edilul-șef al municipiului Mangalia, Cristian Radu, spune că prin ridicarea de locuințe de serviciu vor putea fi atrași atât specialiști în Primărie, cât și cadre medicale din alte județe. „Dacă nu putem să le oferim o motivație financiară, măcar să le punem la dispoziție o locuință“, a spus Radu.

CONSTANTINESCU, CONDAMNAT PENTRU CĂ A VRUT SĂ CUMPERE APARTAMENTE PENTRU MEDICI

Ceea ce Guvernul încearcă să facă prin acest program a realizat Consiliul Județean Constanța (CJC) în urmă cu mai mulți ani. La inițiativa fostului președinte al CJC Nicușor Constantinescu, autoritatea județeană a demarat în 2011 un amplu proiect de achiziționare a unor apartamente pentru cazarea unor medici specialiști din afara județului Constanța, care să profeseze la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei”. Conducerea CJC a căutat să aducă la Constanţa cei mai buni medici atât din ţară, cât şi din străinătate, pentru ca locuitorii judeţului să beneficieze de cele mai bune servicii medicale. Culmea este că încercarea de ridicare a calității actului medical în Constanța nu a fost privită cu ochi buni de Justiție, fostul președinte al CJC primind, în primă instanță, o condamnare-record - 15 ani de închisoare. Este cea mai mare condamnare dată de o instanță românească pentru infracțiunea de abuz în serviciu, care recent a fost parțial dezincriminată de Curtea Constituțională a României după ce a fost atacată tocmai din cauza gravelor abuzuri din Justiție generate de reglementarea ei insuficientă în lege.



12