Locuințe mai ieftine cu 20%, chirii mai scumpe

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Efectele dării în plată

Locuințe mai ieftine cu 20%, chirii mai scumpe

Economie 23 Februarie 2016 / 16:46 2297 accesări

Analiștii imobiliari spun că efectul direct al dării în plată va fi ieftinirea cu până la 20% a apartamentelor și caselor

Analiștii imobiliari spun că efectul direct al dării în plată va fi ieftinirea cu până la 20% a apartamentelor și caselor

Peste 40% dintre brokerii imobiliari din România consideră că locuințele se vor ieftini cu cel mult 20%, dacă darea în plată intră în vigoare în forma curentă. Totodată, 75% dintre analiști se așteaptă la o scumpire cu 10 - 20% a chiriilor, în condițiile în care creditarea ipotecară va încetini puternic. Sunt însă și voci care spun că această echilibrare a pieței este binevenită, ei apreciind că Prima Casă ținea în mod 100% artificial prețurile la un nivel prea ridicat.

CE URMEAZĂ Peste 40% dintre brokerii imobiliari consideră că prețurile locuințelor vor scădea cu mai mult de 20% dacă intră în vigoare legea dării în plată, iar 75% se așteaptă la creșteri cu 10 - 20% ale chiriilor, potrivit unui sondaj realizat de portalul imobiliare.ro. „Peste 80% dintre respondenți consideră că darea în plată, în forma actuală, este un risc major pentru piața imobiliară autohtonă. Circa 45% dintre ei sunt de părere că vom asista la o prăbușire a real estate-ului, similară celei din perioada de criză economică, în vreme ce 37% sunt ceva mai optimiști, așteptându-se la o încetinire temporară“, spun cei de la imobiliare.ro. De asemenea, două treimi (circa 64%) dintre participanții la sondaj notează că o posibilă creștere a avansului solicitat de bancheri la acordarea creditelor ipotecare va influența negativ, şi în mare măsură, piața imobiliară din România, ca urmare a scăderii numărului de clienți eligibili și creșterii prudenței băncilor. Peste 40% dintre agenții imobiliari punctează că prețurile imobilelor de locuit vor scădea cu circa 20%; alți 40% spun că declinul va fi de maximum 10%, iar 12% mizează pe un minus de cel mult 5%. Situația este diferită la chirii, unde suma cerută lunar de proprietari ar putea crește cu 10 - 20%, din cauza diminuării numărului celor care își permit o locuință proprie.

ȘI TOTUȘI... De cealaltă parte, analistul Florin Cîțu a spus în mai multe rânduri că darea în plată este pur și simplu o măsură de echilibrare a pieței - „Prima Casă, spre exemplu, este o subvenție pentru imobiliare și bănci, care susține majorarea artificială a prețurilor locuințelor și creșterea creditării pe hârtie. Subvenția, în orice formă, este doar o risipă; fără ea, prețurile locuințelor ar scădea, pentru că băncile ar da mai puține credite. Iar dacă un apartament este mai ieftin, e mult mai ușor pentru un tânăr să se mute în casă nouă, fără să arunce riscul asupra întregii populații (prin intermediul garanției de stat Prima Casă)“. Ce va urma? E adevărat, prețurile la imobile vor scădea, pentru că băncile n-ar mai credita. Dar prețurile mici le-ar permite românilor să ajungă mai ușor la case. Și, bonus - riscul pieței imobiliare ar rămâne împărțit, așa cum este normal, între cei care cumpără o casă și cei care le oferă creditul.

Taguri articol


12