Locul 15 pentru bobul de 4 al României

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Jocurile Olimpice de iarnă

Locul 15 pentru bobul de 4 al României

Sport 01 Martie 2010 / 00:00 397 accesări

Jocurile Olimpice de la Vancouver s-au încheiat în cursul nopţii trecute, atunci când a avut loc festivitatea de închidere a competiţiei. Tot ieri au concurat şi ultimii sportivi români la Vancouver, fondiştii Petrică Hogiu şi Paul Pepene, în proba de 50 km start în bloc. Iată rezultatele înregistrate de români sâmbătă: echipajul masculin de bob patru persoane, alcătuit din Dănuţ Ioan Dovalciuc, Florin Crăciun, Nicolae Istrate şi Ionuţ Andrei, s-a clasat pe locul 15; Monika Gyorgy s-a clasat penultima la schi fond 30 km start în bloc (locul 47); Gabriel Ioan Nan (29 de ani) a abandonat în prima manşă a probei de slalom special, la fel ca şi alţi 47 de sportivi dintre cei 101 schiori care au luat startul.

Iată lista medaliaţilor de vineri şi sâmbătă - schi alpin, slalom special (f): 1. Maria Riesch (Germania); 2. Marlies Schild (Austria); 3. Sarka Zahrobska (Cehia); schi alpin, slalom special (m): 1. Giuliano Razzoli (Italia); 2. Ivica Kostelici (Croaţia); 3. Andre Myhrer (Suedia); schi fond, 30 km start în bloc (f): 1. Justyna Kowalczyk (Polonia); 2. Marit Bjoergen (Norvegia); 3. Aino-Kaisa Saarinen (Finlanda); biatlon, ştafeta 4x7,5 km (m): 1. Norvegia (Ole Einar Bjoerndalen, Halvard Hanevold, Tarjei Boe şi Emil Hegle Svendsen); 2. Austria (Simon Eder, Daniel Mesotitsch, Dominik Landertinger, Christoph Sumann); 3. Rusia (Ivan Tcherezov, Anton Shipulin, Maxim Tchoudov, Evgeny Ustyugov); snowboard, slalom uriaş paralel (f): 1. Nicolien Sauerbreij (Olanda); 2. Ekaterina Ilyukhina (Rusia); 3. Marion Kreiner (Austria); snowboard, slalom uriaş paralel (m): 1. Jasey Jay Anderson (Canada); 2. Benjamin Karl (Austria); 3. Mathieu Bozzetto (Franţa); short-track, 500 m (m): 1. Charles Hamelin (Canada); 2. Sung Si-bak (Coreea de Sud); 3. Francois-Louis Tremblay (Canada); short-track, 1.000 m (f): 1. Wang Meng (China); 2. Katherine Reutter (SUA); 3. Park Seung-hi (Coreea de Sud); short-track, ştafeta 5.000 m (m): 1. Canada (Charles Hamelin, François Hamelin, Olivier Jean, François-Louis Tremblay); 2. Coreea de Sud (Kwak Yoon-Gy, Lee Ho-Suk, Lee Jung-Su, Sung Si-Bak); 3. SUA (J.R. Celski, Travis Jayner, Jordan Malone şi Apolo Anton Ohno); patinaj viteză, urmărire (m): 1. Canada (Mathieu Giroux, Lucas Makowsky şi Denny Morrison); 2. SUA (Brian Hansen, Chad Hedrick şi Jonathan Kuck); 3. Olanda (Jan Blokhuisen, Sven Kramer şi Mark Tuitert); patinaj viteză, urmărire (f): 1. Germania (Daniela Thoms Anschutz, Stéphanie Beckert şi Katrin Mattscherodt); 2. Japonia; 3. Polonia; bob-4 (m): 1. SUA 1 (Steven Holcomb, Justin Olsen, Steve Mesler, Curtis Tomasevicz); 2. Germania 1 (Andre Lange, Alexander Roediger, Kevin Kuske, Martin Putze); 3. Canada 1 (Lyndon Rush, Chris le Bihan, David Bissett, Lascelles Brown); curling (f): 1. Suedia (7-6 în finala cu Canada, după prelungiri); 2. Canada; 3. China (12-6 în finala cu Elveţia); curling (m): 1. Canada (6-3 în finala cu Norvegia); 2. Norvegia; 3. Elveţia (5-4 în finala cu Suedia).

ŞTIRI OLIMPICE PE SCURT

@ Echipa masculină de hochei pe gheaţă a Finlandei a cucerit medaliile de bronz în turneul olimpic, după ce a învins Slovacia cu 5-3 (1-0, 0-3, 4-0), în finala mică. Pentru Finlanda au marcat Salo (18:50), Hagman (45:06), Jokinen (46:41, 48:41) şi Filppula (59:49), iar pentru slovaci au înscris Gaborik (29:56), Hossa (35:38) şi Demitra (38:45). Finala mare a avut loc aseară, între SUA şi Canada. În semifinalele de vineri, SUA a învins cu 6-1 (6-0, 0-0, 0-1) formaţia Finlandei, iar Canada a eliminat Slovacia cu 3-2 (2-0, 1-0, 0-2).

@ Maria Riesch a câştigat titlul olimpic la slalom special, al doilea pentru ea la Vancouver, după cel de la supercombinată. La finalul cursei, Maria Riesch a căzut în braţele americancei Lindsey Vonn, regina vitezei şi prietenă bună a sa. Campioană olimpică la coborâre şi medaliată cu bronz la Super-G, Vonn a abandonat după prima manşă de slalom.

@ Italianul Giuliano Razzoli a câştigat sâmbătă, la Whistler Montain, ultima probă de schi alpin a JO de la Vancouver, slalomul special. Razzoli se alătură celorlalţi compatrioţi ai săi care au triumfat în această probă, Piero Gros în 1976, la Innsbruck, şi Alberto Tomba în 1988, la Calgary.

@ Legendarul biatlonist Ole Einar Bjoerndalen, în vârstă de 36 de ani, a devenit campion olimpic cu ştafeta Norvegiei în proba de 4x7,5 km. Bjoerndalen are acum în palmares 11 medalii olimpice, dintre care şase de aur, şi se gândeşte deja la Jocurile Olimpice de la Soci, din 2014!

@ Câştigătoarea titlului olimpic la schi fond, 30 km start în bloc, a fost stabilită la fotofiniş: Justyna Kowalczyk a depăşit-o pe Marit Bjoergen cu doar trei zecimi de secundă! Dublă campioană mondială, Kowalczyk a obţinut a treia medalie la Vancouver, după argintul de la sprint şi bronzul de la urmărire. La rândul său, Bjoergen a ratat şansa de a cuceri a patra medalie de aur la această ediţie a JO, după cele obţinute la urmărire, la sprint şi cu ştafeta. La aceste performanţe, se mai adaugă bronzul din proba de 10 km liber.

@ Justyna Kowalczyk şi-a cerut scuze pentru criticile aduse norvegiencei Marit Bjoergen, pe care a acuzat-o în această săptămână că a câştigat medalii la JO datorită unui medicament. „Îmi pare rău, pentru că nu era momentul să fac astfel de declaraţii. Nu am vizat-o pe Marit, nu a fost un atac la adresa ei”, a explicat schioarea poloneză. „Marit este o sportivă foarte bună. În opinia mea, ea este o schioare de fond ideală. Ceea ce am dorit a fost să subliniez problema mai vastă a astmului în sportul nostru. Este o reală problemă dacă avem în vedere numărul sportivilor care suferă de astm, trebuie găsită o soluţie”, a mai spus Kowalczyk. Bjoergen nu a dorit să comenteze declaraţiile de joi ale lui Kowalczyk: „M-a rănit puţin ceea ce a spus, dar a trecut”.

@ Echipa feminină a Suediei, deja câştigătoare la Torino în 2006, a învins cu 7-6, după prelungiri, formaţia Canadei, în finala turneului olimpic de curling, la capătul unui meci dramatic pentru sportivele locale. Victoria suedeză s-a decis în prelungiri, când scandinavele erau conduse cu 6-4, însă o eroare a căpitanului canadian Cheryl Bernard a relansat Suedia, scorul devenind 6-6. Căpitanul Suediei, Anette Norberg, în vârstă de 43 de ani, a reuşit să aducă victoria formaţiei sale. Norberg este dublă campioană olimpică, dublă campioană mondială şi septuplă campioană a Europei. Coechipierele sale, Eva Lund, Cathrine Lindahl şi Anna Le Moine, au fost campioane olimpice şi în 2006.

@ Echipa masculină a Canadei, marea favorită a competiţiei, a câştigat titlul olimpic la curling, după ce a învins Norvegia cu 6-3 în finală. Canadienii, conduşi de căpitanul Kevin Martin, au obţinut nouă victorii din 11 meciuri în turneul olimpic, performanţă fără precedent în istoria competiţiei. Martin, în vârstă de 43 de ani, şi cei trei coechipieri ai săi au adus Canadei a 13-a medalie de aur la Vancouver, egalând recordul deţinut de URSS (1976) şi Norvegia (2002). Acest succes se adaugă medaliei de argint din competiţia feminină, Canada având singurul campionat profesionist de curling din istorie.

@ Patinatoarea canadiană Joannie Rochette a adus un omagiu emoţionant mamei sale, decedată cu patru zile înainte ca fiica ei să câştige medalie de bronz în proba feminină din concursul de patinaj artistic. Cu ocazia tradiţionalei gale a laureaţilor, Joannie Rochette a patinat pe melodia Celinei Dion „Le vol d\'un ange” (Zborul unui înger), un cântec interpretat de solista canadiană în semn de omagiu pentru nepoata sa, care a murit de mucoviscidoza. Ea trebuia să evolueze pe melodia Madonnei, „Die another day” (Să nu mori azi!) însă a ales să schimbe piesa pentru a-i aduce un omagiu mamei sale, Therese, a cărei cântăreaţă preferată era Celine Dion. Vedeta i-a trimis flori lui Joannie, care locuieşte la Montreal, după ce a aflat de drama prin care trece. Joannie a mai patinat pe această melodie în 2006, în amintirea partenerului său de antrenament, mort în urma unui accident rutier.

@ Premierul rus Vladimir Putin a solicitat vineri „tragerea concluziilor necesare” în urma rezultatelor delegaţiei ruse la Jocurile Olimpice de la Vancouver, considerate dezamăgitoare, reamintind faptul că Rusia organizează următoarea ediţie a Jocurilor de iarnă, la Soci, în 2014. „Nu trebuie să-i uităm pe cei care au obţinut rezultate remarcabile, au câştigat medalii de aur sau chiar cei care au trecut pe aproape. Au arătat caracter olimpic. Trebuie să ne intensificăm eforturile în pregătirea Jocurile Olimpice de la Soci”. Putin şi-a exprimat săptămâna trecută sprijinul său pentru patinatorul Evgheni Pluşenko, după ce sportivul rus s-a arătat dezamăgit de locul secund obţinut la JO 2010, considerând că medalia acestuia de argint valoarează cât una de aur. Cu două zile înainte de încheierea JO de la Vancouver, Rusia ocupa locul 5 în clasamentul pe medalii, cu 13 medalii, dintre care 3 de aur, 4 de argint şi 6 de bronz.



12