Locul în care copiii învață să înfrunte cancerul

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Timp de un an, 14 copii au fost diagnosticați și apoi tratați Primul centru oncologic pentru copii din sud-estul României

Locul în care copiii învață să înfrunte cancerul

Eveniment 24 Februarie 2015 / 00:00 1520 accesări

În țara noastră, mii de copii, al căror număr exact nu îl știe nimeni, suferă de cancer. Totodată, la fiecare cinci sau șase săptămâni, un copil este diagnosticat cu această maladie cumplită. Mulți copii, prea fragili ca să lupte cu boala, ajung în fața specialiștilor revoltător de târziu. Fiecare zi care trece le scade șansele la o copilărie fericită. În multe din centrele de zi din ţară, acolo unde există, ei primesc chimioterapia de care au nevoie, după care trebuie să cedeze locul unui alt bolnav. Sunt prea puţine locuri, sunt mulţi bolnavi. Abia se pot ridica din patul suferinţei, dar trebuie să elibereze locul unui alt bolnav care aşteaptă acelaşi tratament. Drumul spre casă este un adevărat coşmar. Stările de rău, consecinţă a tratamentului agresiv, sunt aproape imposibil de explicat: întregul corp este complet amorţit, ameţelile sunt greu de stăpânit, la fel ca şi greaţa şi vărsăturile. Aşa explică un bolnav de cancer, după 15 - 30 de minute petrecute la o şedinţă de chimioterapie, stările prin care trece. Drumul până acasă este aproape interminabil, mai ales în cazul celor care sunt navetişti, deci care nu au centrele de zi lângă locuinţe. Ani la rând, părinţii copiilor diagnosticaţi cu diferite tipuri de cancer, dar şi cu boli hematologice, din Constanţa, au trăit clipe grele alături de micuţii lor, în lipsa unui centru de zi. Compartimentul de oncopediatrie, unde primeau o parte din tratamente, este situat la etajul 8 al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) „Sf. Apostol Andrei” Constanţa. Apoi erau trimiși la București, unde erau administrate restul tratamentelor. Medicii oncologi şi pediatri din cadrul Spitalului Judeţean Constanţa au încercat să facă ceva pentru a-i ajuta pe acești copii. De un an încoace, diagnosticarea precoce şi tratamentul ambulatoriu al copiilor cu boli hematologice, oncologice şi reumatologice se fac mai rapid şi în condiţii mult mai bune la Centrul medical de zi „Focus”, care se află în incinta Ambulatoriului de Specialitate nr. 1 (fosta policlinică) al SCJU. Este singurul centru de acest gen din sud-estul României.

14 COPII DIAGNOSTICAȚI Preşedintele Asociaţiei „Dăruieşte Aripi” din Constanţa, Alina Vasea, care a gândit proiectul, spune că, până în momentul de față, obiectivele au fost atinse. ”S-a realizat mai mult decât ne-am gândit inițial, au fost diagnosticați 14 copii, deci mai mult de un copil pe lună. S-a dublat numărul copiilor diagnosticați din mediul rural, care acum pot veni la Constanța și își pot face întregul tratament în cadrul centrului, ambulatoriu, bineînțeles”, a precizat Alina Vasea.

S-AU ÎNSĂNĂTOȘIT ȘI AU REDESCOPERIT COPILĂRIA Poveștile celor mici sunt sfâșietoare. O boală cruntă, care face selecții nemiloase și de neînțeles, i-a ales tocmai pe ei. Iar ei trebuie să lupte de multe ori singuri. Mulți dintre ei ajung să se izoleze și să fie izolați de cei din jur, iar acest lucru le agravează suferința. În doar un an însă, înconjurați de atenția medicilor și a voluntarilor, susținuți și îmbărbătați, starea lor s-a schimbat radical. ”Alin a fost diagnosticat în 2013 cu neuroblastom și hidrocefalie. Venim la centru de primăvara trecută, aproape în fiecare zi, și a fost de un real ajutor, pentru că băiețelul a avut nevoie destul de des de transfuzii de sânge și de alte tratamente și analize. Înainte mergeam la București, era foarte greu. Când venim la centru, e primit cu brațele deschise”, a spus Mihaela Amariei, mama unui copil de 6 ani și jumătate, care până acum a învins boala. Cel mic luptă împreună cu mama sa, care speră că Dumnezeu va face o minune. Ea spune că micuțul este puternic și vrea să lupte cu boala. Centrul a fost dotat cu echipamente medicale specifice, din donații ale constănțenilor. ”Banii sunt veniți din partea comunității. Firmele au donat 20% din impozitul pe profit, iar salariații au direcționat 2% din impozitul pe venit. Este un model că se poate și că oamenii au rezonat cu aceste probleme”, a mai specificat președintele asociației.

”DĂRUIEȘTE PRIMUL ZÂMBET” Asociaţia „Dăruieşte Aripi” îşi continuă proiectele. Este vorba de modernizarea Secţiei terapie intensivă nou-născuţi, proiect intitulat „Dăruieşte primul zâmbet”. Proiectul constă în restructurarea şi dotarea secţiei cu aparatură modernă. Ea funcționează deja cu 8 locuri de terapie intensivă pentru nou-născuți. În felul acesta poate scădea rata de mortalitate infantilă neonatală din judeţul nostru. ”Medicii din Constanța, împreună cu mai mulți arhitecți de spitale, au elaborat planul noii secții, pe spațiul alocat de către spital acestui proiect. Este vorba de etajul 8, sectorul 5, pe o suprafață de aproape 700 de metri pătrați. Media este de 20 de locuri, noi vom construi 24. Aceasta e singura secție de acest fel din zona de sud-est a României”, a menționat Alina Vasea.



12