Locurile de muncă solicitante şi stresante îi motivează pe angajații bolnavi să vină la muncă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Poate părea paradoxal...

Locurile de muncă solicitante şi stresante îi motivează pe angajații bolnavi să vină la muncă

Lifestyle 15 Noiembrie 2015 / 20:56 1490 accesări

Locurile de muncă solicitante, stresante sau nesigure îi pot motiva pe angajați să lucreze chiar și atunci când sunt bolnavi și ar trebui să stea acasă, relevă un studiu publicat recent în „Journal of Occupational Health Psychology“. A înțelege ce îi motivează pe angajați să rămână la lucru atunci când sunt bolnavi îi poate ajuta pe angajatori să elaboreze politici specifice care pot fi mai eficiente în prevenirea răspândirii bolilor contagioase la locul de muncă, a declarat prin e-mail pentru Reuters co-autorul studiului Gary Johns, cercetător în domeniul managementului și afacerilor la Universitatea Concordia din Montreal. „În caz de boală contagioasă, răspândirea acesteia la ceilalți angajați și la clienți este o preocupare evidentă”, a declarat Johns, adăugând: „Pe de altă parte, în cazul în care boala nu este nici contagioasă, nici debilitantă, probabil că auto-afirmarea este ceea ce-i determină pe oameni să meargă la serviciu atunci când nu se simt bine”. Johns și colega sa Mariella Miraglia, de la Norwich Business School la Universitatea East Anglia din Marea Britanie, au analizat datele de la 61 de studii anterioare care au implicat mai mult de 175.000 de oameni în mai mult de 30 de țări pentru a evalua ce i-ar fi putut motiva să vină la serviciu atunci când au fost bolnavi. Cei doi cercetători au folosit termenul „prezenteism” pentru a se referi la munca angajaților când sunt bolnavi. În studiile pe care ei le-au analizat, prezenteismul a fost adesea legat de politici de la locul de muncă de reducere a absenteismului, cum ar fi acțiuni disciplinare, limitarea perioadelor de concediu medical plătit sau solicitarea unei hârtii de la medic pentru a confirma starea de rău a angajatului.

Condițiile de lucru au intrat și ele în joc: sarcini de serviciu grele, personal insuficient, ore suplimentare și termene-limită. Toate acestea i-au determinat pe angajați să lucreze în timp ce erau bolnavi. Însă restricțiile severe la concediile medicale plătite și solicitarea de adeverințe de la medic pentru a confirma boala unui angajat pot limita eficacitatea politicii de a acorda oamenilor timp liber plătit pentru a preveni răspândirea bolii la locul de muncă, consideră dr. Eric Widera, cercetător de la Universitatea California din San Francisco, care nu a fost implicat în studiu. Un neajuns al analizei este că cercetătorii nu au avut date pentru a evalua în mod corespunzător rolul depresiei și al sănătății mentale în prezenteism, recunosc autorii în „Journal of Occupational Health Psychology“. Este posibil ca angajații care suferă de boli mintale să nu poată percepe că lucrează în timp ce sunt bolnavi.

Mulți angajați cred că locurile lor de muncă sunt în pericol dacă stau acasă sau simt că nu își pot permite să piardă bani pentru o zi nelucrată, a remarcat Supriya Kumar, cercetător pentru sănătate publică de la Universitatea din Pittsburgh, care nu a fost implicată în studiu. Cei care nu au de ales decât să lucreze atunci când sunt bolnavi pot ajuta la prevenirea răspândirii unor boli contagioase precum gripa, evitând conversațiile față în față cu colegii și spălându-se frecvent pe mâini. Însă managerii care realizează ce-i determină pe angajați să vină la serviciu atunci când sunt bolnavi pot schimba politicile astfel încât să-i motiveze să rămână acasă atunci când sunt contagioși. „Când angajații stau acasă atunci când au o boală contagioasă cum este gripa, ei reduc de fapt probabilitatea îmbolnăvirii în rândul colegilor și, prin urmare, reduc absenteismul la locul de muncă”, a declarat Kumar. „Managerii care își dau seama de acest lucru și promovează un comportament de rămânere acasă a celor bolnavi în caz de boală infecțioasă vor avea un loc de muncă mai sănătos”, conchide acesta.



12