Londra anchetează erorile care au dus la capturarea militarilor britanici de către Iran

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Londra anchetează erorile care au dus la capturarea militarilor britanici de către Iran

Externe 07 Aprilie 2007 / 00:00 695 accesări

O serie de erori, printre care informaţii greşite, instruire inadecvată şi lipsa armamentului, au stat la baza capturării celor 15 militari britanici de către Gărzile Revoluţionare iraniene la 23 martie. Ministerul Apărării de la Londra a demarat o anchetă menită să identifice împrejurările incidentului, dar surse din cadrul marinei militare au precizat că au depistat deja motivele ce au generat criza din jurul celor 15 militari. Este vorba despre cel de-al doilea incident petrecut în ultimii trei ani în care au fost implicate nave britanice şi forţele iraniene. Ancheta Ministerului Apărării vizează şi identificarea motivului pentru care elicopterul de tip Lynx, echipat cu mitralieră de calibru mare şi care a decolat de pe portavionul HMS Cornwall a revenit la bază înainte de încheierea misiunii. Echipajul aparatului a intrat în stare de alertă după ce navele iraniene au împresurat bărcile britanice, dar a ajuns la locul incidentului prea tîrziu. Există şi o serie de preocupări privind insuficienţa informaţiilor secrete de care dispunea Marina militară în condiţiile în care Iranul a avertizat public, de săptămîni de zile, că vor reţine orice echipaj american sau britanic în replică la arestarea, în ianuarie, a cinci oficiali iranieni de către trupele americane. Între timp, marina britanică şi-a suspendat operaţiunile în nordul Golfului Persic pînă la finalul anchetei. Nava HMS Cornwall, la bordul căreia se aflau cei 15, a fost înlocuită în această zonă de HMS Sutherland. Totodată, comandantul militarilor britanici capturaţi în Golful Persic a recunoscut într-un interviu acordat înainte de incidentul arestării că echipajul său avea sarcina colectării de informaţii despre forţele iraniene. Interviul nu a fost difuzat pînă în prezent pentru a nu pune în pericol vieţile militarilor.

O parte dintre cei 15 militari britanici care au revenit, în Marea Britanie, după 13 zile de captivitate au fost ţinuţi în celule individuale, izolaţi de restul grupului. Aceştia au declarat vineri într-o conferinţă de presă că au fost legaţi la ochi, imobilizaţi şi ţinuţi la izolare de către autorităţile iraniene, care i-au ameninţat cu şapte ani de închisoare. Într-o declaraţie comună, militarii au afirmat că li s-a spus că dacă nu recunosc că au intrat în apele iraniene, riscă şapte ani de închisoare. Faye Turney, singura femeie din grup, a fost izoltată şi folosită ca instrument de propagandă de către autorităţile iraniene. Timp de patru zile i s-a spus că ceilalţi colegi ai săi se întorseseră acasă şi că era singură acolo.

Premierul Tony Blair a declarat că niciun acord nu a fost încheiat pentru eliberarea militarilor arestaţi în Iran, dezminţind afirmaţiile potrivit cărora regimul de la Teheran ar fi primit o scrisoare în care Londra îşi prezenta scuze. Un consilier al liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, declara joi că Iranul a primit o scrisoare în care Londra îşi prezenta scuzele, înainte de eliberarea celor 15 militari britanici. În replică, Tony Blair a acuzat mai multe elemente ale regimului iranian de finanţare, înarmare şi sprijin acordat terorismului din Irak, făcând referire la cei patru militari britanici ucişi în urma detonării unei mine în apropiere de Basra. La rîndul lor, SUA au salutat revenirea în ţară a celor 15 militari britanici arestaţi de iranieni, refuzînd însă să vorbească despre bunăvoinţa oficialilor de la Teheran şi continuînd să adopte un ton ferm cu privire la problema nucleară. În continuare, SUA nu intenţionează să îi elibereze pe cei cinci iranieni reţinuţi în Irak. Aceştia au fost arestaţi la 11 ianuarie, de forţele americane, la Erbil, localitate situată la 350 de kilometri la nord de Bagdad, în Kurdistanul irakian. Totodată, un cercetător francez reţinut în Iran, Stephane Dudoignon, s-a declarat "condamnat să aştepte", după ce a fost convocat de serviciile iraniene de informaţii care nu doresc ca subiectul anchetei sale să devină public.



12