Londra, destinaţia preferată a exilaţilor ruşi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Londra, destinaţia preferată a exilaţilor ruşi

Monden 23 Noiembrie 2007 / 00:00 503 accesări

Exilaţii ruşi a căror relaţie cu Moscova este tensionată sînt din ce în ce mai numeroşi la Londra, la un an de la moartea fostului agent secret Alexandr Litivinenko, în circumstanţe neclare, ceea ce alimentează tensiunile dintre cele două capitale. Londra, care găzduieşte între 200.000 şi 500.000 de ruşi, potrivit diferitelor evaluări, pare să fi devenit destinaţia preferată a celor care au păreri contrarii faţă de ale Kremlinului sau sînt în conflict cu puterea.

Cel mai recent caz este cel al lui Mihail Guţeriev, fostul director al Rusneft, o companie petrolieră rusă care a cunoscut o dezvoltare foarte rapidă în ultimii ani. Acesta a cerut azil politic la Londra, anunţa, la sfîrşitul lunii octombrie, săptămînalul ”Mail on Sunday”. Acest om de afaceri a cărui avere personală este estimată la 3,1 miliarde de dolari, potrivit revistei ”Forbes”, s-a declarat obiectul unei urmăriri fără precedent din partea autorităţilor fiscale şi judiciare ruse şi a fost nevoit să îşi cedeze majoritatea activelor. Ministerul britanic de Interne nici nu a confirmat, nici nu a infirmat prezenţa lui Mihail Guţeriev în ţară. În luna aprilie, Elena Tregubova, fost jurnalist pentru cotidianul rus ”Kommersant”, autoarea unei cărţi inspirate din experienţa sa personală ca reporter la Kremlin, a cerut, la rîndul său, azil în Marea Britanie, argumentînd că se teme pentru viaţa sa. La cîteva luni de la publicarea cărţii sale, în 2003, o bombă de mică putere a explodat în apartamentul său din capitala rusă. Vladimir Bukovski, disident din epoca sovietică, de asemenea exilat în Marea Britanie, a ieşit din umbră în cursul verii şi şi-a anunţat candidatura la alegerile prezidenţiale ruse din 2008.

Principalele puncte de conflict între Moscova şi Londra rămîn omul rus de afaceri Boris Berezovski, fostul emisar al separatiştilor ceceni în Europa, Ahmed Zakaiev şi foştii responsabili sau angajaţi ai grupului petrolier Iukos. Controversatul om de afaceri Boris Berezovski, care beneficiază de azil politic în Marea Britanie, a transformat Londra într-o bază de unde lansează atacuri vizînd Kremlinul. Acuzat de deturnare de fonduri, a fost inculpat oficial în Rusia şi pentru tentativă de lovitură de stat, după ce a făcut apel pentru îndepărtarea lui Putin de la putere. Oficialii de la Moscova au cerut extrădarea lui Berezovski şi Zakaiev, dar fără succes. Între timp, peste 8.500 de persoane au fost inculpate pentru corupţie în Rusia, anul acesta, potrivit adjunctului ministrului Afacerilor Externe, Aleksandr Iakovenko. În primele zece luni ale anului 2007, Ministerul rus de Interne a înregistrat peste 37.000 de cazuri de corupţie. Cel mai recent caz de corupţie la nivel înalt este cel al viceministrului de Finanţe Serghei Storceak, suspectat de tentativă de deturnare a 43 de milioane de dolari.



12