ARESTĂRI ÎN MASĂ. După o şedinţă-maraton, care a durat nu mai puţin de 17 ore, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au emis mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele a 28 de persoane cercetate în dosarul „Containerul”. Printre suspecţii care au ajuns în spatele gratiilor se numără Laurenţiu Mironescu, demis luni din funcţia de secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Eugen Bogatu, fostul şef al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale “Administraţia Porturilor Maritime” Constanţa (CNAPMC), Sunai Cadîr, şeful Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Constanţa, Adrian Liviu Durbac, şeful Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, Costel Liviu Bratu şi Claudiu-Constantin Olteanu, ambii adjuncţi ai şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea şi Adrian Sorin Pătraşcu, ofiţer de poliţie şi comandant al „Grupului de Nave” Constanţa din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF). Decizia Secţiei Penale a instanţei supreme nu este definitivă. Audierile şi deliberarea judecătorilor au început marţi, în jurul orelor 16.00, şi s-au terminat miercuri în jurul prânzului, din cauza duratei şedinţei, unuia dintre avocaţii prezenţi în sală făcându-i-se rău pe parcursul audierilor. Procurorii DNA susţin că, în perioada mai 2010 - martie 2011, la nivelul autorităţilor vamale şi portuare din municipiul Constanţa s-a constituit un grup infracţional organizat, care a controlat instituţiile statului român cu atribuţii în activităţile de import - export de mărfuri prin birourile vamale de pe raza DRAOV Constanţa. Anchetatorii spun că cei implicaţi în această reţea acţionau în mod coordonat în scopul facilitării contrabandei cu mărfuri de orice gen din afara graniţelor UE. Potrivit procurorilor, „sumele de bani erau cerute cu o frecvenţă zilnică şi erau cuprinse între 1.000 şi 7.000 de dolari pentru fiecare transport”.
“ÎL CUNOAŞTEŢI PE SORIN BLEJNAR?” Unii dintre avocaţii care au asistat la audieri au declarat că Laurenţiu Mironescu, Eugen Bogatu, Liviu Durbac, Aurelian Cătălin Pilcă şi încă cinci inculpaţi au fost întrebaţi “insistent” de procurorul de şedinţă Gheorghe Bocşan dacă au avut legături directe sau indirecte cu şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, sau dacă sume de bani obţinute din afacerile necurate făcute în Portul Constanţa au ajuns la ANAF. Aceleaşi surse spun că toţi cei chestionaţi au răspuns negativ. Întrebat dacă “omul de la capătul tunelului”, la care se face referire într-o interceptare telefonică, este Sorin Blejnar, Liviu Durbac a negat acest lucru. Pe parcursul convorbirii care face parte din dosarul “Containerul”, Liviu Durbac îi spunea unei alte persoane că a fost “certat” şi că “s-a supărat omul de la capătul tunelului”. În faţa judecătorului, Laurenţiu Mironescu a declarat că nu şi-a dorit niciodată funcţia de secretar general al MAI.
“MI-AŞ FI DORIT SĂ FIU DIRECTORUL PORTULUI, DAR M-AU PUS DOAR SECRETAR GENERAL AL MAI”, le-a spus Laurenţiu Mironescu judecătorilor. Acesta a explicat că avea o relaţie bună cu ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, dar a precizat că a avut divergenţe cu Radu Berceanu. În acest context, fostul secretar general al MAI a susţinut că “totul este lucrătura lui Berceanu”.
CASA DE PRODUCŢIE DNA. Deja tradiţionalul show pus în scenă de procurorii DNA în cazul unor dosare de asemenea proporţii a fost nelipsit şi de această dată. Scenariştii DNA au avut grijă să încalce uzanţele, aşa că, la finalul şedinţei, toţi cei 28 de suspecţi au fost plimbaţi, unul câte unul, prin faţa aparatelor de fotografiat şi a camerelor video, într-o veritabilă procesiune încătuşată, care a amintit de alte dosare răsunătoare tratate cu la fel de mult simţ teatral de DNA. De data aceasta, cele 28 de persoane cercetate în dosarul “Containerul” nu au fost scoase din sala de judecată pe uşa folosită în mod normal pentru suspecţii arestaţi preventiv, ci pe una care se deschidea către “sala paşilor pierduţi”, adică locul în care se aflau şi jurnaliştii ce au urmărit acest caz.
“GREŞELI PROCEDURALE”. Niciunul dintre cei 28 de suspecţi nu a vrut să facă declaraţii în faţa reprezentanţilor mass-media. Avocaţii însă au spus că se aşteptau ca magistraţii ÎCCJ să dispună măsura arestării preventive şi că dosarul instrumentat de procurorii DNA este alcătuit exclusiv din interceptări telefonice şi ambientale. “Eram convins că se va face o selecţie în funcţie de participarea fiecărui inculpat, dar m-am înşelat. E exagerat să credem că 30 de inşi au reuşit să subjuge România. Am declarat recurs, dar sunt sceptic în privinţa sorţilor de izbândă”, a declarat avocatul Valeriu Mihai. “Era de aşteptat o astfel de soluţie a instanţei, având în vedere sumele cheltuite de Ministerul Public pentru anchetă şi desfăşurarea de forţe. Ne aflăm la ÎCCJ pentru că în dosar este cercetat şi senatorul Mircea Banias, ceea ce a atras competenţa instanţei supreme. Cu toate acestea, Mircea Banias a primit doar o interdicţie de a părăsi ţara”, a precizat avocata Simona Ştefănescu. “Sunt foarte multe greşeli procedurale în funcţie de care ne vom formula apărarea în recurs”, a adăugat avocatul.
Senatorul Banias recunoaşte că este adevărat că i-a cerut lui Bogatu produse provenite din mărfurile confiscate şi aflate în gestiunea Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, dar precizează că a făcut acest lucru pentru a le dărui unor copii surdo-muţi: \"Anul trecut de Crăciun mi-am propus să fac o petrecere la Asociaţia de Surzi din Constanţa, pentru a le face cadouri copiilor şi părinţilor. Decât să le distrugem şi să le aruncăm, mai bine le dăm unor oameni care au nevoie. Nu am avut niciun fel de folos din această chestiune. produsele contrafăcute nu au ajuns la mine niciodată. au ajuns la copiii aceia nefericiţi\".
“BĂSESCU ESTE REGIZORUL”. Despre dosarul “Containerul”, preşedintele Grupului de Investigaţii Politice, Mugur Ciuvică, a declarat: “Lotul Portul Constanţa la arestare este o operetă ieftină. DNA nu mă convinge. În Portul Constanţa există o industrie de contrabandă şi evaziune fiscală care datează din anii ‘90 şi despre care ştie chiar şi un copil de doi ani.
„CE MĂ MIRĂ ESTE FAPTUL CĂ AU FOST INTRODUŞI ÎN ACEST DOSAR BANIAS ŞI MIRONESCU, DOUĂ PERSOANE PĂTATE, DAR SUB ACUZAŢII BANALE. BĂSESCU ESTE SCENARISTUL ŞI REGIZORUL ACESTUI EPISOD, IAR ÎN MOMENTUL ÎN CARE VA GĂSI UN ALT SUBIECT CARE SĂ INCITE OPINIA PUBLICĂ, VA TERMINA ŞI COMEDIA CU VĂMILE”.
REMEMBER. Anchetatorii susţin că, la 22 octombrie 2010, senatorul Mircea Banias i-ar fi cerut lui Eugen Bogatu să îi ofere mai multe produse provenite din mărfurile confiscate şi aflate în gestiunea Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea. În schimbul acestor bunuri, în cursul anului 2010, Banias i-ar fi promis lui Bogatu că îşi va folosi influenţa deţinută în virtutea funcţiei sale pentru a direcţiona mai multe proiecte economico - administrative. În cazul lui Laurenţiu Mironescu, procurorii au stabilit că, la 3 iunie 2010, în calitate de preşedinte al Organizaţiei Municipale Constanţa a PDL, i-ar fi cerut lui Aurelian Cătălin Pilcă 8.000 lei. Mironescu ar fi urmat să folosească banii pentru a câştiga o funcţie de conducere la nivelul PDL. După ce Pilcă ar fi promis că îi va da suma de bani cerută, la data de 5 iunie 2010, cu ocazia alegerilor interne desfăşurate la Organizaţia Municipală Constanţa a PDL, Mironescu a fost ales prim-vicepreşedinte. În schimbul banilor, Mironescu ar fi urmat să îşi folosească influenţa politică pe lângă factorii decizionali din cadrul Ministerului Transporturilor pentru ca Pilcă să fie numit director în cadrul CNAPMC.